Jedan Palestinac stradao, skoro 1.000 povređenih na protestu

Svet 13. apr. 201821:12 > 21:16
Podeli:
Izvor: Ilustracija

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je jedan Palestinac poginuo od izraelske vatre tokom masovnih protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela.

Smrću tog 28-godišnjaka broj ubijenih palestinskih demonstranata u poslednje dve nedelje povećan je na 28, dok je na masovnim protestima održanim 30. marta, 6. aprila i danas, od izraelske vatre ukupno ranjeno više od 1.500 Palestinaca. Ministarstvo je navelo da je u današnjim demonstracijama povređeno najmanje 969 Palestinaca, od kojih je 223 ranjeno bojevom municijom. 

Rečeno je da su ostali demonstranti zadobili druge vrste povreda – neki su pogođeni gumenim mecima, a nekima je ukazana pomoć zbog udisanja suzavca. Među ranjenima je i 67 maloletnika i 20 žena. Izraelski potpukovnik Jonatan Konrikus izjavio je za Asošiejted pres da vojska pokušava da smanji palestinske žrtve, ali da propisi koji se odnose na otvaranje vatre nisu promenjeni. 

Na današnjem protestu, trećem masovnom od 30. marta, okupile su se hiljade Palestinaca. Nekoliko stotina metara od granice podignuto je pet velikih šatora. Manje grupe demonstranata približile su se graničnoj ogradi, paleći izraelske zastave, bacajući kamenice i kotrljajući zapaljene gume prema izraelskim vojnicima raspoređenim s druge strane. 

Izraelska vojska je saopštila da su demonstranti kasnije nekoliko puta pokušali da oštete ogradu i pređu na izraelsku teritoriju.

Izraelski mediji prenose da je eksplozivna naprava postavljena i aktivirana kraj graničnog prelaza Karni i da je zmaj sa zakačenim „molotovljevim koktelom“ poslat na izraelsku teritoriju, ali da je pao unutar palestinske.

Izraelska vojska koristi sredstva za rasturanje nereda i puca bojevom municijom na demostrante za koje tvrdi da su izgrednici i teroristi.

U današnjim demonstracijama učestvovalo je oko 10.000 Palestinaca, upola manje nego prošlog petka i tri puta manje nego 30. marta, kada je održan prvi masovni protest. Izraelska vojska je saopštila da neće dozvoliti oštećenje bezbednosne ograde ili infrastrukture koja štiti izraelske građane i delovaće protiv nasilnih izgrednika i umešanih terorista.

Vojska je pokazala video snimak na kojem se vidi da je graničnu ogradu zaštitila bodljikavom žicom. Demonstranti su postavili na nju palestinsku zastavu i konopcem pokušali da je istrgnu, a jedan čovek je bacio zapaljenu gumu na ogradu.

Od početka masovnih protesta zbog izraelske blokade pojasa Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbeglica na današnju teritoriju Izraela, poginulo je ukupno 35 Palestinaca, uključujući jednog novinara. U današnjim protestima ponovo je ranjen jedan novinar.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozorovaju da su pravila službe izraelske vojske nezakonita, i tvrde da ona dozvoljavaju vojnicima da koriste potencijalno smrtonosna sredstva protiv nenaoružanih demonstranata. Izrael optužuje Hamas koji vlada pojasom Gaze da koristi proteste kao pokriće za napade i tvrdi da snajpersti ciljaju samo glavne podstrekače nasilja.