Nema uspeha u drugom krugu konsultacija o Vladi Italije

Svet 13. apr. 201820:33 > 20:39
Podeli:
Izvor: Pixabay

Italijanski predsednik Serđo Matarela rekao je da drugi krug konsultacija o formiranju vlade nije uspeo i da će narednih dana razmotriti moguće korake. Zastoj u pregovorima dolazi u vreme dok se spekuliše o napadu zapadnih saveznika na Siriju zbog navodnog hemijskog napada, u čemu bi Italija mogla imati važnu ulogu zbog geografskog položaja.

U pregovorima o vladi veliko pitanje predstavlja bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji sam zbog osude za prevaru ne može držati javnu funkciju, ali se učešću njegove stranke Napred Italija protivi populistički pokret Pet zvezda. Matarela je rekao da razgovori političkih partija da se „da život većini u parlamentu koja podržava vladu nisu doneli napredak“, preneo je Asošiejted pres. 

On je rekao da je tražio od stranaka da ubrzano rade na obrazovanju potpuno funkcionalne vlade, navodeći i pretnju američkim vazdušnim napadima na Siriju. Matarela je rekao da će uzeti nekoliko dana da razmotri naredne korake. 

I koalicija na desnici koju predvodi Mateo Salvini i populistički pokret Pet zvezda tvrde da imaju pravo da predvode vladu posle izbora prošlog meseca, na kojima nijedna stranka nije dobila većinu. Posle razgovora s Matarelom lideri Lige i pokreta Pet zvezda su istakli ulogu Italije u NATO. 

Lider pokreta Pet zvezda Luiđi di Majo je pozvao na istragu o navodnom hemijskom napadu u Siriji i rekao da bi rešenje tražio diplomatijom. Lider desnice Mateo Salvini, koji se povezuje s Rusijom, izrazio je sumnju da je sirijska vlada odgovorna za napad, ali i izrazio „lojalnost“ NATO-u, dodajući da je „snažno protiv jednostranih akcija“ u Siriji. 

Pokret pet zvezda je kao pojedinačna lista dobila najveću podršku birača na parlamentarnim izborima održanim pre mesec dana, dok koalicija desnog centra koju predvodi Liga ima najveći broj poslanika. Deo te koalicije je i Berluskonijeva Napred Italija, pa ako ta stranka ispadne iz kombinacija za vladu, Liga ostaje bez dela poslanika. 

Di Majo je ranije rekao da je otvoren za vladu s Ligom ili Demokratskom strankom, koja se suočila s najlošijim izbornim rezultatom do sada. On je odbacio mogućnost koalicije sa Napred Italija. Lideri tri stranke sa desnice danas su zajedno razgovarali s Matarelom izražavajući jedinstvo, ali su se pokazale naznake neslaganja. 

Dok je Salvini čitao saopštenje, Berluskoni je često gestikulirao. Potom je bivši premijer preuzeo mikrofon i kritikovao Pet zvezda, par sekundi pošto je Salvini ponudio saradnju, navodi AP. 

„Uradite svoj posao dobro“, rekao je Berluskoni novinarima i dodao: „Treba da znate da razlikujete ko je demokrata a ko ne zna abecedu demokratije“. 

Di Majo je rekao da Berlsukonijeva „loša šala“ pokazuje nade desnog centa da napravi vladu s Demokratskom partijom s levog centa što je Salvini brzo odbacio. Lider italijanske Demokratske partije Mauricio Martina pozvao je ranije stranke koje su ostvarile najbolje rezultate na prošlomesečnim izborima da obrazuju vladu i rekao da njegove socijaldemokrate neće imati nikakvu ulogu u vlasti.