Makron Putinu: Treba intenzivirati konsultacije o Siriji

Svet 13. apr. 201816:18 > 16:24
Podeli:
Izvor: REUTERS/POOL New

Francuski predsednik Emanuel Makron je u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ocenio da treba intenzivirati razgovore o Siriji, saopštila je Jelisejska palata. Kako se navodi, Makron je telefonskom razgovoru izrazio nadu da će se "intenzivirati" razgovori Pariza i Moskve u cilju mira i stabilnosti u Siriji.

Francuski predsednik je izrazio žaljenje zbog novog ruskog veta u Savetu bezbednosti, kojim je sprečen „jedinstven i čvrst odgovor“ UN nakon navodnog hemijskog napada u istočnoj Guti, navodi se u saopštenju. 

Makron je izrazio i duboku zabrinutost pogoršanjam situacije na terenu i podsetio na prioritete Francuske o sirijskom pitanju.

Makron bi u prvu zvaničnu posetu Rusiji trebalo da otputuje u maju. 

Rusija i SAD su blokirale uzajamne pokušaje u Savetu bezbednosti da postave međunarodne istražitelje oko navodnog napada hemijskim oružjem u Siriji.

Nemački šef diplomatije: Pojačati pritisak na Rusiju

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da treba pojačati politički pritisak na Rusiju zbog njenog angažovanja u Siriji.

Mas je rekao posle sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom da će Nemačka nastaviti sa političkim pritiskom na Rusiju, kao i da bi Berlin voleo da ga pojača, prenosi Politiko. 

„Naterati Rusiju da promeni svoje ponašanje je preduslov za rešavanje sukoba u Siriji“, kazao je on. 

Izjava šefa nemačke diplomatije usledila je jedan dan nakon što je kancelarka Angela Merkel isključila mogućnost da Berlin učestvuje u eventualnim vojnim operacijama protiv Sirije. Merkel je rekla da postoji čitav niz akcija koje treba razmotriti. 

Prema njegovim rečima, pored uticaja u Siriji, ruska aneksija Krima i napad nervnim agensom na agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku 4. marta u britanskom gradu Solsberiju, kao i hakerski napadi koji mogu da se povezu s Moskvom zahtevaju „jasan odgovor“ iz Rusije. 

Mas je ocenio da zapad mora da bude jedinstven u odgovoru na ruske akcije, navodi Politiko. 

Govoreći o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, nemački ministar je rekao da odgovorni moraju da se izvedu pred lice pravde. 

„Ne možemo jednostavno da se vratimo našoj uobičajnoj agendi“, kazao je on. 

Šef nemačke diplomatije i predsednik Evropske komisije razgovarali su danas o jačanju ekonomskog i monetarnog povezivanja u EU, kao i o drugim temama.