Makron ima dokaze o hemijskom oružju, Nemačka neće u akciju

Svet 12. apr. 201814:26 > 14:31
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Predsednik Francuske Emanuel Makron je rekao da ima dokaze da je sirijski režim hemijskim oružjem napao na pobunjenički grad Dumu, kod Damaska.

„Imamo dokaze da je prošle nedelje, to je sada pre gotovo deset dana, upotrebljeno hemijsko oružje, u najmanju ruku hlor, i da ga je koristio režim Bašara al Asada“, rekao je Makron za francusku televiziju TF1.

Makron je rekao da će Francuska „blagovremeno“ u saradnji sa SAD doneti odluku o mogućim udarima kao odgovor na navodni hemijski napad sirijsih vlasti.

„Imaćemo da donesemo odluke blagovremeno, kada ocenimo da je to najkorisnije i najefikasnije“, rekao je Makron.

Kako navodi agencija Frans pres, on je sebi izgleda sada dao više vremena za tu odluku posle najave u sredu da će o mogućim udarima odlučiti „narednih dana“.

On je rekao da će odlučiti o kakvoj akciji da preduzme kada sve informacije budu proverene i naglasio da će nastojati da spreči eskalaciju sukoba na Bliskom Istoku, prenosi britanski Indipendent. Makron je ranije zatražio „snažan“ odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu za koji se optužuje sirijska vlada koja to demantuje.

Merkel: Osuda hemijskog oružja, ali nećemo u vojnu akciju

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Nemačka neće učestvovati u mogućoj vojnoj akciji u Siriji, ali podržava slanje poruke da je upotreba hemijskog oružja neprihvatljiva, javlja AP. 

Merkel je ukazala na značaj jedinstvenog stava o evenutalnom korišćenju nuklearnog oružja, za šta Zapad optužuje snage sirijskog predsednika Bašara Asada. 

Dodala je da je razgovarala sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 

„Nemačka neće učestvovati u mogućnoj vojnoj akciji. Želim jasno da kažem ponovo da nema odluka, ali vidimo, i podržavamo da sve bude učinjeno da se pošalje signal da korišćenje hemijskog oružja nije prihvatljivo“, rekla je Merkel novinarima u Berlinu.