Mej: Hemijski napad u Siriji ne može da prođe bez odgovora

Svet 11. apr. 201818:18 > 18:22
Podeli:
Izvor: REUTERS/Maurizio Degl'Innocenti

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da "sve ukazuje" da su snage sirijskog predsednika Bašara Asada odgovorne za hemijski napad u Dumi.

Mej se time približila obavezivanju na vojnu akciju protiv Sirije, ocenjuje agencija AP.

Britanska premijerka je rekla da njena zemlja sa saveznicima radi na tome da se ustanovi šta se desilo u predgrađu Damaska. 

„Sve indikacije su da je sirijski režim odgovoran“, rekla je Mej u Birmingemu. 

SAD, Fracuska i Velika Britanija se konsultuju o pokretanju vojnog napada, dok je predsednik SAD na Tviteru danas naveo da rakete „stižu“. 

Mej nije rekla da li će Velika Britanija direktno učestvovati, ali je navela da „nastavak upotrebe hemijskog oružja ne može biti bez odgovora“. 

Ona je kritikovala Rusiju zbog veta u Savetu bezbednosti UN koja traži osnivanje tela za ustanovljavanje odgovornosti za napad, dodajući da to znači da „sada nema nove uloge za istragu koju bi sprovele Ujedinjene nacije“. 

Britanskoj premijerki nije potrebna odluka parlament za vojnu akciju, ali je uobičajeno da se poslanicima pruži prilika da glasaju. Britanski parlament je u pauzi do ponedeljka, ali je moguća vanredna sednica. 

Britanski parlament je 2013. glasao protiv poziva tadašnjeg premijera Dejvida Kamerona za vazdušni napad u Siriji zbog navodnog hemijskog napada.