Zakerberg se ponovo izvinio američkim senatorima

Svet 11. apr. 201808:12 > 08:15
Podeli:
Izvor: Reuters/Leah Millis

Generalni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg je u svedočenju pred američkim Senatom ponovio svoje lično izvinjenje zbog toga što nije na vreme shvatio do koje mere ta društvena mreža može biti zloupotrbeljena.

„To je bila moja greška, jako mi je žao“, rekao je Zakerberg sinoć u svedočenju pred senatorima posle skandala s firmom Kembridž analitika koja je nedozvoljeno upotrebila podatke korisnika Fejsbuka.

Zakerberg je odgovarao na zajedničkoj sednici nekoliko odbora američkog Senata posle nedavnog otkrića da je firma Kembridž analitika koristila informacije sa profila oko 87 miliona Fejsbuk korisnika. On će danas odgovarati na pitanja članova donjeg doma američkog Kongresa.

Tokom pet sati saslušanja senatori su mu uputili brojna pitanja i od njega tražili da položi račune zbog loše upotrebe njegove platforme od zaštite pdoataka do političke manipulacije.

„Biće potrebno vreme da se sprovedu sve potrebne izmene“ da se ograniči ta loša upotreba, rekao je Zakerberg i nabrojao sve mere koje su uvedene i koje će biti uvedene da se ispravi taj problem.

Tridesetrogodišnji milijarder je detaljno odgovarao na većinu pitanja, ali je u nekoliko navrata pokazao znake nerazumevanja i nestrpljenja u razgovoru sa senatorima od kojih su pojedini, izgleda, imali nedovoljno znanje o tehnološkim pitanjima o kojima se raspravljalo.

On je rekao da je njegova kompanija u stalnoj borbi s ruskim operatorima koji nastoje da iskoriste tu društvenu mrežu. To je trka u naoružanju, oni će nastaviti da postaju sve bolji i bolji“, rekao je Zakerberg odgovarajući na pitanja senatora.

On je rekao da je specijalni tužilac Robert Muler koji istražuje navodno rusko mešanje u američke predsednićke izbore 2016. godine intervjuisao zaposlene u Fejsbuku, prenosi BBC.

On je rekao da on nije bio među osobama koji su intervjiisani.

Kancelarija Mulera je u februara optužila 13 Rusa za mešanje u američke izbore 2016. kao i tri ruske komapnije.

Zakerberg je rekao da njegova kompanija sada razvija nova sredstva da identifikuje lažne naloge.

„Postoje ljudi u Rusiji čiji je posao da iskoriste naše sisteme i druge internet sisteme, kao i druge sisteme uopšte. Potrebno je da investiramo da i mi u tome postanemo bolji“, rekao je on.

Odbacio je navode senatora oko toga kako bi ta društvena mreža mogla da bude podvrgnuta strožoj kontroli. ;Milijarder je rekao je da je spreman da prihvati kontrolu, ukoliko je to „ispravna kontrola“, ali nije dao detalje.

Za vreme saslušanja Zakerberg je takođe rekao da je jasno sada da kompanija nije uradila dovoljno da spreči da se ta sredstva koriste za nanošenje štete.

„Kada gledam unazad to je jasno bila greška“ da se veruje da je Kembridž analitika brisala podatke bez daljeg njihovog razmatranja.

On je rekao da ne smatra da Fejsbuk ima monopol. Rekao je da će uvek postojati besplatna verzija Fejsbuka ali je ostavio otvorenu mogućnost da postoji plaćena verzija te društvene mreže bez reklama.

Po njegovim rečima rešavanje govora mržnje na Fejsbuku ima automatski viši stepen greške nego što bi on želeo.

Rekao je da je lično zabrinut zbog mogućnosti političke pristrastnosti u kompaniji.