Izraelski ministar tvrdi da je ubijeni novinar ekstremista

Svet 10. apr 201819:51 > 19:53
Izvor: AFP

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je da je novinar Jaser Murtaža koga su u petak ubili izraelski vojnici na granici Izraela i pojasa Gaze, bio ekstremista Hamasa.

Murtaža je ubijen dok je pratio masovne demonstracije Palestinaca kraj izraelske granice. Nosio je kameru i neprobojni prsluk na kome je pisalo „press“ kada je pogođen.

Liberman je rekao novinarima da je Murtaža na platnom spisku Hamasa od 2011. godine i da je imao rang sličan kapetanu.

Rekao i da je Murtaža koristio dron da sakuplja obavešatjne podatke o izraelskim vojnicima duž granice, ali nije pružio nikakve dokaze za to.

Izraelski ministar je optužio Hamas esktremističku islamsku organizaciju koja vlada Gazom da koristi medije, kao i vozila hitne pomoći i pacijente, kao pokriće za napade.

U međuvremenu je Stejt department SAD saopštio da je medijska kompanija Ain medija, čiji je suosnivač bio Murtaža, nedavno dobila 11.700 dolara od američke vlade.

Pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) odobrena je prošlog meseca na osnovu programa koji podržava razvoj privatnog sektora.

Stejt department je danas objasnio da je još nije bila obezbeđena oprema i tehnička pomoć. Takođe je rečeno da takva davanja zavise od ispunjenja strogih zahteva američke vlade za pružanje pomoći.