SB UN večeras glasa o rezoluciji o Siriji na zahtev SAD

Svet 10. apr. 201818:01 > 19:16
Podeli:
Izvor: REUTERS/Lucas Jackson

Sjedinjene Američke Države su pozvale Savet bezbednosti UN da večeras glasa o njihovom predlogu rezolucije o Siriji u kojem predlažu formiranje istražnog mehanizma zbog upotrebe hemijskog oružja u Siriji, saopštili su diplomatski izvori. Rusija je, međutim, zatražila od Saveta bezbednosti da glasa o dva nacrta rezolucije o Siriji.

Prvi tekst koji su predložile SAD, odnosi se na formiranje istražnog mehanizma o upotrebi hemijskog oružja u Siriji. Taj nacrt je dva meseca na stolu Saveta bezbednosti UN, a tom tekstu se protivi Rusija.

Drugi tekst kasnije je predložio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a o njemu se malo zna za sada, dodali su diplomatski izvori.

Sjedinjene Američke Države pozvale su ranije danas Savet bezbednosti UN da večeras glasa o njihovom predlogu rezolucije o Siriji u kojem predlažu formiranje istražnog mehanizma zbog upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Rusija je juče ocenila kao neprihvatljive delove nacrta rezolucije u kojoj se osudjuju navodni napadi hemijskim oružjem u subotu u napadu na poslednje pobunjeničko uporište u Dumi, kod Damaska, što Rusija i sirijske vlasti negiraju.

 Neimenovani diplomata izjavio je da je „garantovan ruski veto“ na američki predlog rezolucije koja bi trebalo da dobije podršku većine od 15 stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Ukoliko Rusija uloži veto, to će biti njen 12. na neku rezoluciju o Siriji od početka tamošnjeg rata 2011. godine, u kojem je ona saveznica vlasti u Damasku.

Američki nacrt predvidja stvaranje nezavisnog istražnog mehanizma UN za slučajeve upotrebe hemijskog oružja u Siriji. Taj organ bi imao mandat od godinu dana koji bi mogao da se obnovi.

UN više nemaju takav organ jer krajem 2017. godine nije produžen mandat takvoj grupi jer je Rusija uložila veto.

Izvori na terenu, medju kojima spasioci volonteri poznati kao „Beli šlemovi“, saopštili su da je više od 40 ljudi poginulo u subotu u napadu u Dumi, dok su opozicioni akitvisti naveli da je napad izveden hemijskim oružjem.