Južna Afrika proglasila nacionalnu žalost za Vini Mandelom

Svet 03. apr 201820:25 > 20:29
Podeli:
Izvor: REUTERS/Siphiwe Sibeko/File Photo

Južna Afrika proglasila je desetodnevnu nacionalnu žanlost za Vini Madikizela-Mandelom, aktivistkinjm protiv aparthejda i bivšom suprugom prvog crnog južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele, koja je umrla posle duge bolesti.

Komemoracija i služba za Vini Mandelu, koja je umrla juče, biće 11. aprila u katoličkoj crkvi Redžina Mundi u kvartu Soveto u Johanesburgu, a zvanična sahrana s vojnim počastima biće održana na Stadionu Orlando u Sovetu tri dana kasnije, saopšteno je iz kancelarije južnoafričkog predsednika Sirila Ramafose. 

Crkva Redžina Mundi bila je utočište za borce protiv apartheida za vreme vladavine bele manjine. U kuću Vini Mandele u Sovetu neprestano pristižu poznati i nepoznati ljudi da izjave saučešće.

Članice Lige žena vladajućeg ANC-a pevale su ispred njene kuće, a Džulijus Malema opozicioni vođa obratio se grupi pristalica i rekao da Južnoafrikanci moraju da se „oproste od diva“. 

Vini Mandela je mnogima bila poznata kao „Majka nacije“. 

„Zato što je Mama (Vini) živela među svojim narodom i zato što ga nikad nije izdala oni su je nazvali Majkom nacije. To smo došli ovde da slavimo, život nekog ko nikad nije sa visine gledao crnce i siromašne mase“, rekao je Džulijus Malema okupljenima ispred njene skromne kuće u Sovetu. 

Ministar energetike Džef Radebe je opisao kao „kolosa koji je koračao na političkoj sceni“. 

Vini i Nelson Mendela skoro 30 godina su bili simbol borbe protiv aparthejda, navodi BBC i dodaje da je njena reputacija u kasnijim godinama legalno i politički „zaprljana“ skandilima, uključujući osudom za otmicu i napad iz 1991. godine. 

Južnoafrička zastava biće spuštena na pola kuplja na zvaničnim zgradama i diplomatskim misijama u inostranstvu tokom nacionalne žalosti koja se završava 14. aprila, prema saopštenju iz Predsedništva.