Malala Jusafzaj posetila rodni grad u Pakistanu

Svet 31. mar 201809:15 > 09:20
Podeli:
Izvor: Press Information Department, via AP

Dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistkinja za prava žena Malala Jusafzaj prvi put je sinoć posetila rodni grad Mingoru od kako su je talibani 2012. teško ranili zato što se zalagala za obrazovanje devojčica u Pakistanu.

Jusafzaj (20) i njeni roditelji sleteli su vojnim helikopterom u pakistansku dolinu Svat, a u toj oblasti su zbog njenog dolaska bile primetne visoke bezbednosne mere.

Prema rečima njenog ujaka Mahomudula Hasana, Jusafzaj je obišla svoju kuću i planirala je da se sretne sa rodjacima i prijateljima. On je kazao da se Malala i njeni roditelji nisu bojali da obiđu Svat, mesto gde su je talibani teško ranili pred šest godina.

„Zahvalni smo vladi i vojsci što su olakšali njenu posetu“, naveo je Hasan.

Aktivistkinja je tražila dozvolu pakistanskih vlasti da obiđe grad Mingoru i selo Šangla u dolini Svat, gde je od novca fonda Malala izgrađena škola.

Malala je 2012. imala 14 godina, ali je već bila poznata po aktivizmu, kada su talibani ušli u školski autobus kojim se vozila, tražili je i pucali joj u glavu. Tom prilikom je povređeno još dvoje učenika, a ona je u kritičnom stanju prebačena u Ravalpindi, a zatim u Birmingem u Velikoj Britaniji.

Nobelovu nagradu za mir je dobila 2014, zajedno s indijskim aktivistom za dečja prava Kajlašom Satjartijem, a prilikom dodele je rekla da je „obrazovanje jedan od životnih blagoslova, i jedna od životnih potreba“.

Govorila je i pred Ujedinjenim nacijama i zadivila svet elokvencijom i posvećenošću promovisanju obrazovanja devojčica putem fondacije Malala, knjige, susretima s izbeglicama i drugim vrstama aktivizma.

U Pakistanu, međutim, neki je osuđuju kao glasnogovornika zapada, a neki navode da je napad na nju bio isceniran.