Malala Jusafzaj se vratila u Pakistan: Nastavljam borbu

Svet 29. mar 201809:47 > 11:57
Podeli:
Izvor: REUTERS/Afolabi Sotunde

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzaj vratila se danas u Pakistan, prvi put otkako su talibani pucali u nju 2012. zbog zalaganja za obrazovanje devojčica.

Jusafzaj (20) su na aerodromu dočekale stroge mere obezbeđenja. Lokalna televizija ju je snimila s roditeljima u aerodromskom restoranu, pre nego što je otišla u konvoju od 15 vozila, s teško naoružanim policajcima.

Ona je rekla da će nastaviti da se bori za obrazovanje devojčica u Pakistanu. 

Na prijemu kod pakistanskog premijera Šahida Hakana Abasija, Jusafzaj je rekla da je veoma srećna što je ponovo u Pakistanu, prvi put posle 2012. kada su joj talibani pucali u glavu zbog aktivizma. Takođe, navela je i da je, otkako je morala da napusti domovinu, uvek razmišljala o povratku. 

Abasi je rekao da je srećan da joj poželi dobrodošlicu kući i da je terorizam u Pakistanu eliminisan. Njen povratak u Pakistan je bio tajna i ne zna se koliko će dugo biti u Islamabadu i da li planira odlazak u rodni grad Svat, gde su je talibani napali.

Malala je imala 14 godina, ali je već bila poznata po aktivizmu, kada su talibani ušli u školski autobus kojim se vozila, tražili je i pucali joj u glavu. Tom prilikom je povređeno još dvoje učenika, a ona je u kritičnom stanju prebačena u Ravalpindi, a zatim u Birmingem u Velikoj Britaniji. 

Nobelovu nagradu za mir je dobila 2014, zajedno s indijskim aktivistom za dečja prava Kajlašom Satjartijem, a prilikom dodele je rekla da je „obrazovanje jedan od životnih blagoslova, i jedna od životnih potreba“. 

Govorila je i pred Ujedinjenim nacijama, i zadivila svet elokvencijom i posvećenošću promovisanju obrazovanja devojčica putem fondacije Malala, knjige, susretima s izbeglicama i drugim vrstama aktivizma. 

U Pakistanu, međutim, neki je osuđuju kao portparola zapada, a neki navode da je napad na nju bio insceniran.