Rusi demantuju da su bombardovali uporište s bombama u Guti

Svet 23. mar 201821:19 > 21:32
Podeli:
Izvor: REUTERS/Bassam Khabieh

Ruska vojska demantovala je da je bombardovala pobunjeničko uporište u istočnoj Guti u Siriji sa zapaljivim bombama kako je za to optužila sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava.

„Ruska avijacija nije sprovodila vazdušne udare u stambenim četvrtima istočne Gute i, za razliku od međunarodne koalicije predvođene SAD-om, ne koristi zapaljivo oružje“, navelo je rusko Ministarstvo odbrane, a prenele ruske novinske agencije.

Ministarstvo je nazvalo „sramotnim lažima“ koje šire „prevaranti“ informacije da je ruska avijacija koristila to oružje.

Vazdušni napadi na istočnu Gutu u Siriji pojačani su poslednjih dana i korišćene su zapaljive bombe prema svedočenjima novinara agencije Frans pres i nevladinih organizacija.

Opservatorija za ljudska prava je procenila da je više od 1.600 civila ubijeno u istočnoj Guti od 18. februara i početka ofanzive sirijskih snaga na tu pobunjeničku oblast. Sirijskim snagama pomažu i ruski avioni.

Prema Opseratoriji, 37 civila noćas je umrlo od opekotina i od gušenja u oblasti Arbin, navodeći da su za to odgovorni ruski avioni koji su intervenisali da podrže snage sirijske vlade. 

Kako navodi agencija Frans pres slike koje su snimili njeni izveštači ukazuju na moguću upotrebu belog fosfora, čija upotreba na vojne ciljeve, kada se nalaze među civilima, je zabranjena prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Moskva je uvek demantovala da njeni avioni bombarduju istočnu Gutu.