Pešački most se srušio na put i automobile, šestoro mrtvih

Svet 16. mar 201807:19 > 12:10
Podeli:
Izvor: Reuters/Joe Skipper

Najmanje šest osoba je stradalo u Majamiju, prenosi Dejli mejl, nakon što se novoizgrađeni pešački most srušio na autoput i pritom zdrobio nekoliko vozila.

„Devet osoba prevezeno je u bolnicu“, objavio je na konferenciji za medije komandant lokalne vatrogasne službe Dejv Dauni, prenosi agencija DPA i dodao da će spasilačke ekipe nastaviti da tragaju kroz ruševine za mogućim preživelima u ovoj nesreći.

Spasilačke ekipe koristile su se psima tragačima kako bi u zgnječenim vozilima pronašli preživele osobe u gomili betona i metala koja je pala na vozila na jednoj od najprometnijih ulica južne Floride.

Još nije poznato šta je uzrokovalo rušenje tek završenog mosta.

Guverner Floride Rik Skot izjavio je da će istraga o nesreći biti pokrenuta, kao i da će, budu li pronađene bilo kakve nepravilnosti, protiv mogućih krivaca biti pokrenut sudski postupak.

Viseći most dug 53 metra, nazvan „Instant most“, spajao je Međunarodni Univerzitet Floride i grad Svitvoter. Završen je u subotu, ali još nije bio pušten u rad. Studenti nisu bili na univerzitetu, jer traju prolećni praznici.

Majami Herald je objavio da je izgradnja mosta koštala 14,2 miliona dolara. 

Isti dnevnik je citirao svedoke ovog tragičnog događaja, koji su izjavili da se most iznenada srušio na vozila koja su bila zaustavljena, zbog crvenog svetla na semaforu. 

„Šokirani smo i tužni zbog tragičnog razvoja događaja na pešačkom mostu koji je spajao Međunarodnog Univerziteta Floride i Svitvotera. Zasada još uvek učestvujemo u spasavanju i skupljamo informacije. Usko sarađujemo s vlastima i onima koji su prvi došli na mesto nesreće“, objavio je univerzitet putem društvene mreže Twitter. 

Tramp: Urušavanje mosta na Floridi je srceparajuće

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je pratio situaciju sa, kako je naveo, „srceparajućim urušavanjem mosta“ na Floridi.

Tramp je na društvenoj mreži Tviter nazvao urušavanje pešačkog mosta „tragičnim“ i pohvalio službe koje su „pojurile“ na lice da bi spasile ljude.

„Hvala vam na vašoj hrabrosti“, naveo je Tramp na Tviteru i dodao da se moli za „sve koji su pogođeni“.