Iran: Smenom Tilersona SAD napustile nuklearni sporazum

Svet 14. mar 201816:45 > 17:13
Izvor: Reuters/Jaime Saldarriaga

Iranska diplomatija je procenila da smenjivanje šefa američke diplomatije Reksa Tilersona znači da su SAD odlučile da napuste međunarodni nuklearni sporazum s Teheranom, prenela je agencija Isna.

„Promena u Stejt departmentu sprovedena je u tom cilju ili je barem jedan od razloga“, izjavio je zamenik šefa iranske diplomatije Abas Aragči komentarišući smenu Tilersona kojeg će zameniti dosadašnji direktor CIA Majk Pompeo, koji se zalaže za oštrijii stav prema Iranu.

Američki predsednik Donald Tramp je u obrazloženju smenjivanja Tilerosna pomenuo i neslaganje s njim o nuklearnom sporazumu s Iranom.

„Ako SAD odustanu, onda ćemo ga i mi napustiti. Evropljanima smo rekli da, ako ne mogu da zadrže SAD, onda će i Iran napustiti sporazum“, rekao je Aragči.

Predsednik Irana Hasan Rohani je ranije u nekoliko navrata rekao da Iran neće odustati od sporazuma čak i ako ga SAD napuste.

Različite reakcije zemalja Persijskog zaliva na smenu Tilersona

U Iranu se već čuju zabrinuti glasovi, a list Džavan, blizak Revolucionarnoj gardi, navodi da je smenjivanje Tilersona i postavljanje Pompea znak da je nuklearni sporazum „gotov“.

Sličan stav je izneo i nekadašnji iranski ambasador u UN Ali Koram.

„Pompeo je zainteresovan za rat sličan onom u Iraku uz pozivanje na međunarodne propise. Evropske sile će imati ulogu u uravnoteženju te njegove želje“, naveo je Koram u proreformskom listu Arman.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi je, međutim, umanjio značaj odlaska Tilersona, nazvavši to delom „čestih i mnogobrojnih“ promena u vladi predsednika SAD Donalda Trampa.

„Ono što je važno za Iran su politika i odnos SAD prema međunarodnim pitanjima i prema Iranu. Pomno pratimo njihov odnos i politiku, i prema tome ćemo zauzimati stavove“, rekao je Gasemi.

Smenjivanje državnog sekretara SAD su kao dobru vest dočekali Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji Iran smatraju regionalnom pretnjom. Oni su takođe vršili pritisak na Vašington da zauzme tvrđi stav prema Kataru, koji je od prošle godine pod njihovim bojkotom zbog optužbi da podržava ekstremiste i da je blizak s Iranom.

Neki mediji u tim zemljama su na naslovne strane stavili Trampov citat iz njegovih televizijskih programa – „Otpušten si“ (You’re Fired!).

Više puta je izgledalo da Tramp kao da zauzima stranu Rijada i saudijskih saveznika, dok je Tilerson bio neutralniji. Kompanija ExxonMobil, koju je Tilerson vodio pre ulaska u politiku, ima dugu istoriju poslovanja s Katarom u eksploataciji gasa.

Fejsal Abas, glavni urednik medija na engleskom jeziku Arab News, ocenio je da je Tilersonovo rukovođenje američkom bliskoistočnom politikom „pretvorilo region u njegovo političko groblje“.

Uvaženi profesor političkih nauka u UAE, Abdulkalek Abdula nazvao je Tilersona „najgorim ministrom spoljnih poslova u američkoj istoriji“ i nagovestio da je nezadovoljstvo zemalja Zaliva doprinelo promeni na vrhu Stejt departmenta.

„Istorija će zabeležiti da je zemlja Persijskog zaliva imala ulogu u smenjivanju ministra spoljnih poslova supersile, a to je samo vrh ledenog brega“, naveo je taj profesor na Tviteru.

Kuvajt, takođe posrednik u katarskoj krizi, nije komentarisao iako je lokalni list opisao Tilersonov odlazak kao „zemljotres“.

Veruje se da je imenovanje Majka Pompea dobra vest i za izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, glasnog kritičara nuklearnog sporazuma, koji iranske aktivnosti u Libanu i Siriji vidi kao veliku pretnju.

Netanjahu je pozdravio i američku odluku da se ambasada SAD premesti iz Tel Aviva u Jerusalim, što je potez za koji Tilerson nije pokazao mnogo entuzijazma.