Kongresni komitet zaključio da Tramp nije sarađivao s Rusima

Svet 13. mar 201808:31 > 08:33
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Obaveštajni komitet Predstavničkog doma Kongresa SAD objavio je da nije pronašao nikakav dokaz saradnje između ljudi iz predsedničke kampanje Donalda Trampa i Rusije tokom kampanje za izbore 2016.

Republikanski članovi komiteta su juče naveli da su završili istragu o ruskom mešanju i na jednoj strani objavli svoje glavne zaključke. Njih su odmah osporili članovi iz redova demokrata, koji mesecima tvrde da se istraga vodi tako da se zaštiti republikanski predsednik.

Među juče objavljenim zaključcima, kongresmeni su odbacili navode američkih obaveštajnih službi, objavljene u januaru 2017, da je ruski predsednik Vladimir Putin 2016. pomagao Trampu protiv demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

Republikanci su uzeli u obzir više ruskih hakerskih napada na američke političke institucije tokom 2015. i 2016, pre svega putem društvenih mreža. Međutim, osudili su „manjakvi odgovor“ demokratske administracije pre izbora, i naveli da su istražili kako su izvori iz Rusije omogućili po Trampa izuzetno negativan dosije koji je finansiran iz kampanje Hilari Klinton.

Na kraju, kongresmeni su naveli i „problematične kontakte visokih zvaničnika obaveštajne zajednice (iz vremena mandata Baraka Obame) i medija“.