SAD neće postavljati nove uslove Severnoj Koreji

Svet 11. mar 201820:15 > 20:17
Izvor: Reuters/KCNA

Zvaničnici administracije američkog predsednika Donalda Trampa rekli su da Severnoj Koreji neće biti postavljeni novi uslovi pre prvog susreta lidera dve zemlje.

Mogućnost susreta Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una pojavila se posle obećanja Pjongjanga da neće nastaviti s nuklearnim i raketnim probama niti javno kritikovati zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Današnji komentari američkih zvaničnika usledili su posle iznenadne prošlonedeljne objave da je Tramp pristao da se sretne s Kim Džong Unom do maja.

Zamenik portparola Bele kuće Radž Šah rekao je danas da „neće biti dodatnih uslova“ Pjongjangu, ali je dodao da „oni ne mogu da izvode raketne probe, ne mogu da izvode nuklearne probe i ne mogu javno da kritikuju planirane vojne vežbe SAD i Južne Koreje“.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin rekao je da će taj susret omogućiti Trampu da „sedne i vidi da li može da postigne dogovor“ sa Kim Džong Unom povodom nuklearnog programa Pjongjanga.

„Predsednik (Tramp) je bio veoma jasan o tome šta je cilj ovde. A to je da se otarasimo nuklearnog oružja na (Korejskom) poluostrvu“, naveo je Mnučin.