Turske sapunice "ukinute" zbog tenzija na Bliskom Istoku

Svet 05. mar. 201822:44 > 22:49
Podeli:
Izvor: Freeimages

Najveća kablovska mreža na Bliskom Istoku, za koju se veruje da je u vlasništvu Saudijske Arabije, prestala je da emituje turske sapunice zbog porasta tenzija između dve zemlje.

Grupa MBC, sa sedištem u Dubaiju, ovog meseca je prestala da prenosi popularne turske serije, a odluka je usledila odmah nakon što je njihov direktor Valed al-Ibrahim oslobođen iz zatvora u Saudijskoj Arabiji.

Kablovska mreža nije obrazložila razlog za prekid emitovanja popularnih turskih sapunica, navodi AP.

Odnosi Turske i Saudijske Arabije zakomplikovali su se u poslednjih nekoliko meseci. Turska snažno podržava Katar, dok su Saudijska Arabija i još tri arapske zemlje bojkotovale tu zemlju. Ankara takođe održava veze da Iranom, najvećim rivalom Saudijske Arabije.

Kompanija je donela odluku da prekine emitovanje svih turskih serija sa TV stanica u regionu, rekao je portparol MBC-a Mazen Hajek. On nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li je odluka o turskim sapunicama doneo menadžment kompanije ili je doneta izvan MBC-a.

Zvaničnik turske vlade rekao je agenciji Asošiejted pres da u Ankari nisu zabrinuti zbog prestanka emitovanja sapunica, navodeći da će one ostati popularne širom sveta.

Prema njegovim rečima, građani će „pronaći druge načine da ih gledaju“.