Moskovljani na biralištima mogu da se testiraju na rak

Svet 03. mar 201808:50 > 08:50
Podeli:
Izvor: REUTERS/Luis Enrique Ascui LA/VP

Moskovljani će na biračkim mestima 18. marta, kada biraju predsednika, moći da obave krvne analize za onkološka oboljenja, najavio je čelnik gradskog sektora za zdravstvenu zaštitu Aleksej Hrupkin.

„Odlučili smo da iskoristimo to što će Moskovljani 18. marta poći na birališta i u nekoliko škola imaćemo medicinsku ekipu koja će nuditi mogućnost testiranja“, rekao je on.  

Dodao je da će se testiranje obavljati u sklopu akcije ranoga otkrivanja onkoloških oboljenja koja se u Moskvi održava 17. i 18. marta.

Prvoga dana Moskovljani će moći besplatno da daju krv na analizu u nekoliko klinika, a na dan predsedničkih izbora na biračkim mestima u nekoliko škola.  

Škole su izabrane jer u njima postoje medicinski kabineti i svi uslovi za uzimanje krvi na analizu, objasnio je Hrupkin.  

Birači će se moći da se testiraju na tri najčešća karcinoma u Rusiji – rak prostate kod muškaraca, te rak dojke i jajnika kod žena.  

Hrupkin naglašava da se oni koji pristupe testiranju ne trebaju ničega plašiti i da je reč o analizi predisponiranosti za onkološke bolesti i ranoj dijagnostici.  

„Važno je na osnovu rezultata stupiti u kontakt s pacijentima kod kojih u nalazima ustanovimo prevelika odstupanja“, rekao je Hrupkin.