Uprkos primirju, ne prestaju vazdušni udari na Gutu

Svet 27. feb. 201813:16 > 13:29
Podeli:
Izvor: Tanjug/Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Vazdušni udari sirijskih snaga na istočnu Gutu kao i ispaljivanje raketa iz te pobunjeničke enklave zabeleženi su danas, uprkos stupanju na snagu dnevnog humanitarnog primirja koje je odredila Moskva, javila je sirijska nevladina organizacija i novinska agencija Sana.

UN su takođe potvrdile da su borbe nastavljene u istočnoj Guti. Portparol UN Biroa za koordinaciju humanitarnih pitanja Jens Lerke rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da se borbe nastavljaju i da je nemoguće slanje konvoja s pomoći. 

Rami Abdel Rahman direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava rekao je za agenciju Frans pres da su od 9.00 jutros sirijske vlasti izvele ukupno devet udara, od kojih je šest bilo s artiljerijskim grantama, dva s buradima s eksplozivom i jedan vazdušni udar.

Sirijska zvanična novinska agencija Sana je odvojeno javila da su pobunjenici ispaljivali rakete, koje su ciljale humanitarne koridore kod kampa al Rafidain u nastojanu da spreče civile da napuste tu oblast.

Sirijska Opservatorija ranije je javila da je dnevni humanitarni prekid vatre u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi kod Damaska, stupio jutros na snagu kako bi se omogućilo civilima da napuste područje. Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je da od danas bude uveden dnevni humanitarni prekid vatre u istočnoj Guti od 9.00 do 14.00 kako bi se izbegle civilne žrtve. 

Putin je doneo tu odluku dva dana pošto je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o neposrednom prekidu vatre od 30 dana u Siriji, kako bi bili evakuisani civili i povređeni, i bila dostavljena humanitarna pomoć.