Rusija uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti o Iranu

Svet 27. feb. 201809:07 > 09:09
Podeli:
Izvor: REUTERS/Brendan Mcdermid

Rusija je uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN u kojoj se navodi da je Iran prekršio embargo na oružje uveden protiv Jemena.

Iran je embargo prekršio tako što nije sprečio da se rakete i dronovi isporuče šiitskim pobunjenicima u Jemenu.

Noćas je za rezoluciju koju je predložila Velika Britanija glasalo 11 zemalja, Rusija i Bolivija su bile protiv, a Kina i Kazahstan su se uzdržali od glasanja.  

Osnov za predlog Velike Britanije je januarski izveštaj panela stručnjaka UN koji prate sprovođenje sankcija. Panel je ispitao ostatke projektila koje su jemenski pobunjenici Huti prošle godine ispalili u Saudijsku Arabiju i ustanovio da je to bila iranska raketa „kiam-1“.   Panel je zaključio da Iran ne poštuje rezoluciju UN iz 2015. o zabrani isporuke oružja zaraćenim stranama u Jemenu i da „nije preduzeo potrebne mere“ da spreči isporuku raketa i dronova.  

Zamenik britanskog ambasadora pri UN Džonatan Alen je pozvao članice Saveta bezbednosti da „ne prezaju od toga da prozovu one čije akcije podrivaju međunarodni mir i bezbednost“.  

„Savet mora da bude čvrsto protiv nepoštovanja (sankcija) i da pošalje jasnu poruku da se to neće tolerisati“, rekao je britanski diplomata.   Da bi dobio podršku Rusije iz predloga rezolucije bila je izostavljena osuda Irana, a zatim, na kraju pregovaranja o tekstu, i upzorenje da će biti „dodatnih mera“ protiv onih koji krše embargo na oružje.  

Međutim, ruski ambasador pri UN Vasili Nebenzia nije bio zadovoljan tekstom. On je optužio Veliku Britaniju da time što stavlja rezoluciju na glasanje kad zna da će biti uložen veto, „seje neslogu u vreme kada je Savetu bezbednosti preko potrebno da bude jedinstven“.   Nebenzia je ocenio da su „selektivne i sporni zaključci“ panela stručnjaka UN „neprovereni“ i upozorio da bi rezolucija imala opasne, destabilizujuće posledice u Jemenu i regionu.  

Ruski zvaničnik je upozorio na opasnost „igranja geopolitičkim mapama“ i zaoštravanja odnosa na Bliskom istoku između sunita i šiita.   Delegacija Irana u UN je juče ponovo kategorički negirala da prebacuje oružje u Jemen.  

Američka ambasadorka za ekonomske i socijalna pitanja Keli Kuri rekla je da nemogućnost Saveta bezbednosti da usvoju britansku rezoluciju predstavlja „nazadovanje u kolektivnim naporima da se promoviše mir u Jemenu“.  

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli koja je bila na putu za Centralnu Ameriku, rekla je u saopštenju da „ako će Rusija koristiti veto da blokira akciju protiv opasnog i destabilizirajućeg ponašanja Irana, SAD i njihovi partneri će morati da preduzmu akcije protiv Irana koje Rusija ne može da blokira“.