Žene iz Saudijske Arabije mogu da se prijave u vojsku

Svet 26. feb. 201819:22 > 19:25
Podeli:
Izvor: Ilustracija

Saudijke se do četvrtka mogu prijaviti u vojsku u pokrajinama Rijad, Meka, al-Kasim i Medina, prenosi BBC, nakon što je kralj Salman u junu doneo dekret prema kome žene mogu da voze, a od prošlog meseca na stadionima da prate fudbalske utakmice.

Žene iz Saudijske Arabije neće moći da služe u borbenim jedinicama, ali će moći da rade na poslovima bezbednosti. Da bi bile primljene moraju da ispune 12 zahteva, uključujući da su saudijske državljanke, da imaju između 25 i 35 godina i srednjoškolsku diplomu.

Žene i njihovi muški čuvari, obično muževi, očevi, sinovi ili braća, takođe moraju da imaju boravište u onoj pokrajini u kojoj se nudi posao. Odluka o regrutaciji jedna je od brojnih reformi kojima se povećavaju ženska prava u toj konzervativnoj muslimanskoj kraljevini.

Udruženja za ljudska prava, međutim, upozoravaju da saudijski diskriminišući sistem muškog starateljstva nad ženama ostaje i dalje netaknut. Saudijke, tako, od svojih supruga moraju da dobiju dozvolu za putovanja, udaju ili izlazak iz zatvora.

Takođe, ne smeju biti u društvu muškaraca koji im nisu u rodu, a u javnosti moraju da nose crne haljine koje prekrivaju celo telo.