Makron poručio Erdoganu: Primirje neophodno i u Afrinu

Svet 26. feb. 201817:55 > 18:02
Podeli:
Izvor: REUTERS/Denis Balibouse

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da prekid vatre u Siriji treba da bude primenjen i u Afrinu, području na severu Sirije, gde Turska vodi ofanzivu protiv Kurda, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je u telefonskom razgovoru sa Erdoganom rekao da je humanitarno primrije neophodno na čitavoj teritotiji Sirije, uključujući i u Afrin, i da treba „bude primenjeno odmah i svuda“, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Francuske je izrazio veliku zabrinutost zbog nastavka sukoba u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi kod Damaska, gde od sutra, prema nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, treba da stupi na snagu dnevni prekid vatre od 9.00 do 14.00. Savet bezbednosti UN u subotu uveče je usvojio rezoluciju o neposrednom prekidu vatre od 30 dana u Siriji kako bi bili evakuisani civili i povređeni, i bila dostavljena humanitarna pomoć. 

Neimenovani turski zvaničnik izjavio je u nedelju da se rezolucija UN ne odnosi na tursku operaciju u Afrinu, koja je „namenjena iskorenjivanju terorizma“. Turske vlasti su navele da će nastaviti borbu „protiv terorističkih organizacija koje prete ugrožavanju teritorijalnog i političkog integriteta Sirije“. 

Jelisejska palata navela je da je Erdogan ponovio danas da se primirje ne odnosi na tursku ofanzivu u Afrinu i da će ona biti nastavljena „dok se ne eliminiše poslednji terorista“.

Turska je 20. januara pokrenula ofanzivu u Afrinu na severu Sirije protiv Kurda koje smatra teroristima i povezanim s kurdskim pobunjenicima na svom tlu.