Mun Džae In zatražio od SAD da smanje zahteve Pjongjangu

Svet 26. feb. 201812:54 > 12:56
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In pozvao je SAD da "smanje zahteve za pregovore" s Pjongjangom, pošto su zvaničnici dve Koreje razgovorali o načinima daljeg smirivanja napetosti.

Mun je rekao da su završene Zimske olimpijske igre (ZOI) bile „Igre mira“ i da su uticale na značajno smirivanje tenzija na poluostrvu.

„Mislim da bi SAD trebalo da smanje zahteve za razgovore dok Severna Koreja treba da pokaže više odlučnosti u svojoj denuklearizaciji“, rekao je Mun i dodao da je važno da te dve zemlje što je pre moguće sednu za pregovarački sto.

Mun je u nedelju rekao da mu je član delegacije Severne Koreje na Igrama, potpredsednik vladajuće partije, general Kim Jong-čol, rekao da je njegova zemlja voljna da razgovara sa SAD, posle više decenija tenzija izmedju dve zemlje koje nemaju zvanične diplomatske odnose.

SAD su sa svoje strane navele da ne žele razgovore dok Severna Koreja ne preduzme konkretne mere o obustavi nuklearnog programa. Američke vlasti su prošle nedelje najavile i novi paket sankcija Pjongjangu.