Bela kuća: Videćemo koliko je Severna Koreja ozbiljna

Svet 25. feb. 201821:47 > 21:52
Podeli:
Izvor: REUTERS/Lucy Nicholson

Bela kuća je saopštila da će sačekati da vidi da li je ozbiljna najava Pjongjanga da je voljan da razgovora sa SAD, što je redak korak ka diplomatiji posle više meseci nuklearnih i raketnih proba Severne Koreje i pretnji ratom sa obe strane.

U američkoj delegaciji na danas završenim Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji bila je i portparolka Bele kuće Sara Sanders, koja je na tu najavu Severne Koreje odgovorila „videćemo“. Delegaciju u Pjongčangu predvodila je ćerka i savetnica predsednika SAD Donalda Trampa, Ivanka.

Sanders je kazala da Tramp ostaje posvećen postizanju „potpune, proverljive i nepovratne denuklearizacije“ Korejskog poluostrva i da njegova „kampanja maksimalnog pritiska“ na Severnu Koreju mora biti nastavljena dok Pjongjang ne obustavi raketne i nuklearne programe.

Tramp je prošle nedelje uveo nove sankcije Severnoj Koreji.

Sara Sanders rekla je da se SAD, Južna Koreja i međunarodna zajednica „apsolutno slažu“ da denuklearizacija mora da bude ishod dijaloga s Pjongjangom i dodala da Severnu Koreju čeka svetao put ako izabere denuklearizaciju.

„Videćemo da li današnja poruka Pjongjanga, da je voljan da razgovara, predstavlja prve korake na putu denuklearizacije. U međuvremenu, SAD i svet moraju da nastave da jasno ukazuju da nuklearni i raketni programi Severne Koreje vode u ćorsokak“, navela je američka zvaničnica u pisanoj izjavi.

Tokom današnje ceremonije zatvaranja ZOI, južnokorejski predsednik Mun Džae-in objavio je da mu je član delegacije Severne Koreje na Igrama, potpredsednik vladajuće partije Kim Jong-čol, rekao da je njegova zemlja voljna da razgovara sa SAD, posle više decenija tenzija između dve zemlje koje nemaju zvanične diplomatske odnose.

Munov kabinet je naveo da Severna Koreja ima „čvrstu nameru da razgovara sa SAD“, i da se delegacija Severne Koreje složila i da odnosi dve Koreje i odnosi Pjongjanga i Vašingtona „treba da budu zajedno unapređeni“.

Otvaranju ZOI pre dve nedelje prisustvovala je sestra severnokorejskog lidera Kim Jo Džong, koja je bila u loži zajedno s američkim potpredsednikom Majkom Pensom. Njih dvoje tada nisu razmenili ni reč. Isti slučaj je bio i na današnjoj ceremoniji gde je Ivanka Tramp sedela pored Kim Jong-čola.