Angela Merkel uključuje i svoje kritičare u vladu

Svet 25. feb. 201821:15 > 21:19
Podeli:
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Nemačka kancelarka Angela Merkel predložila je ambicioznog mladog konzervativca za ministra zdravlja u novoj vladi i tako pokazala želju da u nju uključi i one koji su kritički nastrojeni prema njenoj politici.

Merkel je obećala nova lica u svom kabinetu posle postizanja koalicionog sporazuma sa socijaldemokratama. Ta stranka levog centra dobiće prema sporazumu moćno mesto ministra finansija, što je izazvalo javno negodovanje nekih članova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel.

CDU na Kongresu u ponedeljak treba da potvrdi sporazum o novoj vladi, koji treba da odobri i članstvo Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) koje glasa putem pošte. Taj rezultat se očekuje 4. marta, ali ga je teško predvideti.

Najzvučnije novo ime koje je Merkel predložila biće ministar zdravlja Jens Špan (37), vodeći zagovornik konzervativnijeg imidža CDU, suprotnog od centrističkog pristupa Merkelove.

Špan je oštro govorio o nemačkom pristupu integraciji imigranata, a 2016. godine je uticao da partijska konferencija usvoji poziv na odbacivanje pravila koje deci imigranata omogućava da budu dvojni državljani, prkoseći stavu vođstva CDU.

Špan, dosadašnji zamenik ministra finansija, ne krije da je homoseksualac i prošle godine je podržao legalizaciju istopolnih brakova u Nemačkoj, ali po drugim pitanjima zastupa konzervativnije stavove.

CDU će u novoj vladi imati jednak broj muškaraca i žena, a nova lica biće i ministarka poljoprivrede Julija Klekner (45) i ministarka prosvete Anja Karliček (46), dok je za novu šeficu kancelarkinog kabineta predložena Helge Braun (45).

Socijaldemokrate i treća članica koalicije, Hrišćansko socijalna unija (CSU), sestrinska partija CDU iz Bavarske, ne nameravaju da predlože kandidate za ministarske pozicije do okončanja glasanja o koalicionom sporazumu. Ipak, zna se da će novi ministar policije biti lider CSU Horst Zehofer.

Ako članstvo SPD odbaci koalicioni sporazum, jedine realne opcije biće manjinska vlada Angele Merkel ili novi izbori.