Si Đinping bi mogao da postane Mao Ce Tung 21. veka

Svet 25. feb. 201816:48 > 16:51
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Si Đinping, najmoćniji kineski čelnik u nekoliko decenija, mogao bi neograničeno da ostane na vlasti, nakon što je Komunistička partija pozvala na uklanjanje ograničenja broja predsedničkih mandata.

Si, čelnik Partije kojeg mnogi vide kao najmoćnijeg vladara od Mao Ce Tunga, predsednik je od 2013, a po trenutnom sistemu trebalo bi da se povuče 2023. godine.

Međutim, Centralni komitet je predložio brisanje člana ustava u kojem piše da predsednik ne sme da vlada „duže od dva uzastopna mandata“ od pet godina, prenosi državna novinska agencija Sinhua.

„Mislim da će ostati vladar celog života i postati Mao Ce Tung 21. veka“, smatra Vili Lam, politolog s Kineskog univerziteta u Hong Kongu.

„Ako mu zdravlje dopusti, on želi da vlada 20 godina, što znači do 2032. kao glavni sekretar stranke i do 2023. kao predsednik države“, rekao je Lam o 64-godišnjem čelniku.

Predložena promena, koja bi se odnosila i na potpredsednika, biće predata poslanicima na godišnjem zasedanju Svekineskog narodnog kongresa koji će početi 5.marta. Velika je retkost da ta institucija odbacuje predloge nadređenih, pa se očekuje da će Siju tokom dvonedeljnog skupa biti dat drugi mandat.

Sii polako napušta ostavštinu kolektivnog modela vladanja koji je pokrenuo Deng Sijaoping, arhitekta ekonomskih reformi iz osamdesetih godina prošlog veka.

Sijevi prethodnici Đijang Cemin i Hu Đintao služili su dva mandata od dve godine, ali on je naznačio da je ambiciozniji od toga.

Ime u ustavu

Na 19. petogodišnjem kongresu Komunističke partije prošlog oktobra Si je predstavio novi sedmočlani Stalni odbor Politbiroa u kojem svoje mesto nisu našli njegovi potencijalni naslednici jer nije imenovao nijednog od šestorice dosadašnjih najbližih saradnika. Novi Stalni odbor tako se sastoji isključivo od 60-godišnjaka.

Na Kongresu mu je dat i drugi mandat glavnog sekretara Partije, a to mesto nema formalno određeno ograničenje vladavine, te je u povelju stranke uključena njegova politička filozofija „socijalizma s kineskim karakteristikama za novo doba“, a ta čast je dosad pripala samo jednom čelniku tokom života, Mao Ce Tungu.

Centralni komitet je predložio da se Sijeva politička misao uvrsti i u ustav države, čime bi se takođe pridružio Maou.

Otkad je preuzeo stranku krajem 2012, Si je poveo nemilosrdnu bitku protiv korupcije u kojoj je kažnjeno više od milion ljudi. Neki tu kampanju vide kao sredstvo eliminacije unutrašnje opozicije.

Na 19. kongresu je odlučeno da će se pokrenuti i nova agencija za borbu protiv korupcije, takozvana Nacionalna nadzorna komisija, koja će koordinirati istrage na svim nivoima vlasti i proširiti svoj doseg i na one koji nisu članovi stranke.

Centralni komitet je predložio i da Komisija uđe u ustav kao novi državni organ.

Bez opozicije

Si je stranačkim kolegama u subotu poručio da je ustav ključan za izgradnju prosperitetnog društva, izgradnju moderne socijalističke države i ostvarivanje „kineskog sna pomlađivanja“, njegovog slogana težnje vraćanja stare slave svojoj zemlji.

„Nijedna organizacija ili pojedinac nemaju privilegiju da prekorače ustav ili zakon“, prenosi Sinhua njegove reči.

Pri procesu učvršćivanja svoje moći Si uz sebe drži ključnog saveznika, bivšeg čelnika antikorupcijske agencije Vanga Kišana. On se u oktobru povukao iz Stalnog odbora jer mu je 69, a to je tradicionalno doba za penziju, ali je ranije ove godine imenovan za zamenika za nadolazeći svekineski kongres zbog čega neki smatraju da bi mogao da bude imenovan za Sijevog potpredsednika, ili na neku drugu uticajnu funkciju.

Još jedan saveznik kineskog čelnika je Li Žanšu, novi član Stalnog odbora koji bi mogao da preuzme vodstvo Kongresom.

„Si bi time osigurao da njegova ustavna reforma prođe bez protivljenja“, ističe Žan Pjer Kabestan, stručnjak za kinesku politiku s Baptističkog univerziteta u Hong Kongu.

Sijeva vladavina obeležena je povratkom kulta ličnosti i srozavanjem demokratskih i ljudskih prava.

Renmin Ribao, službeno glasilo Partije i najčitanija novina u Kini, ranije ove godine je za Sija iskoristila naziv „lingsiu“, što je priznanje iz doba Mao Ce Tunga koje ima snažnije duhovne konotacije od uobičajenih termina.