Savet bezbednosti UN: Jednomesečno primirje u Siriji

Svet 24. feb. 201820:38 > 21:07
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Craig Ruttle

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se traži "neodložni" humanitarni prekid vatre u Siriji u trajanju od mesec dana. Usvojeni tekst "traži da sve strane u Siriji neodložno prekinu neprijateljstva na najmanje 30 dana iz humanitarnih razloga".

Cilj je „omogućiti dostavu humanitarne pomoći, medicinske usluge i evakuaciju bolesnih i najteže povređenih“.

„Ovo nije mirovni sporazum za Siriju, tekst je čisto humanitaran“, rekao je švedski ambasador u UN Olof Skog, jedan od predlagača rezolucije. 

Zapadne zemlje su tokom pregovora odbile ruski zahtev da svi humanitarni konvoji moraju dobiti zeleno svetlo vlade u Damasku.

Predviđeno je da su iz prekida vatre isključeni Islamska država i Al Kaida. Na zahtev Moskve, izuzete su i „druge osobe, grupe i entiteti povezani s Al Kaidom i Islamskom državom, kao i druge grupe koje je SB označio kao terorističke“. 

Ti izuzeci bi mogli da omoguće različita tumačenja, budući da Damask „teroristima“ smatra pobunjeničke grupe koje imaju podršku zapada. Zbog toga, smatraju upućeni, poštovanje prekida vatre bi moglo biti prilično nasumično. Takođe na zahtev Rusije, SB će se za 15 dana ponovo sastati da bi utvrdio poštovanje primirja. 

S druge strane, rezolucija „poziva na momentalno podizanje opsada naseljenih mesta poput Istočne Gute, Jarmuka, Fue i Kefraje“.

Odgovarajući na poređenja stanja u Istočnoj Guti sada sa stanjem u Alepu u decembru 2016, sirijski ambasador Bašar Džafari je prihvatio poređenje rekavši da će „Istočna Guta postati novi Alep“. 

„Da, Istočna Guta će biti novi Alep, današnji Alep, onaj u kom milioni ljudi normalno žive“, rekao je on. Zatim je isto predviđanje izneo i za provinciju Idlib. Humanitarna pomoć je potrebna za više od 13 miliona Sirijaca, od čega je preko šest miliona interno raseljeno.