Studenti u SAD: Jednostavno znaš da će biti još pucnjava

Svet 24. feb. 201817:55 > 17:59
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Mark Wallheiser

Devet dana nakon što je 17 učenika ubijeno u pucnjavi u školi na Floridi, debata oko jednog od najkontroverznijih pitanja u američkoj politici - prava na kupovinu i posedovanje vatrenog oružja, ne jenjava. Studenti okupljeni u pokret #nikadviše svakodnevno protestuju širom zemlje.

Masakr u gimanziji na Floridi bio je 18 pucanjava u jednoj američkoj školi od početka godine. Tužni, ljuti i uplašeni, studenti širom SAD krive zakonodavca jer ne može da ih zaštiti.  

„Jednostavno znaš da će biti još pucnjave, još žrtava, još suza. Svaki put kada krećem u školu, zapitam se – da li je ovo poslednji put da vidim svoje roditelje?“.

„Ima onih koji nisu hteli da dođu na marš danas jer se plaše da će neko pucati na njih. Brutalna istina je to da se tako osećamo u sopstvenim školama“.  

Većina mladih ljudi ne može da kupi alkohol, ali može legalno i jeftino da kupi pušku.

U većini saveznih država, za oružje nije potrebna dozvola, a može da se kupi u prodavnici ili onlajn, uz minimalne provere. Starosna granica za kupovinu je 18 godina, a za posedovanje je praktično i nema.

U trideset država je legalno da deca poseduju oružje, pa je tako u nekim sredinama običaj da dete za 13 ili 14 rođendan dobije pušku. 

Hici iz vatrenog oružja, u SAD godišnje odnesu više od 10.000 života. Rešenje za visoku stopu oružanog kriminala predsednik Donald Tramp vidi u – još oružja.  

„Nastavnici, treneri i drugo osoblje, direktori škola, dekani -10-20 odsto njih bi nosilo oružje, a najlepše od svega je što bi to oružje bilo sakriveno – tako da ludak koji ušeta u školu ne bi ni znao ko ima oružje. To je dobro. Jer bi učitelji mogli da ga oteraju dođavola i pre nego što bi znao šta ga je snašlo“, rekao je Tramp.  

Predsednik je podsetio i na to da je pravo na oružje zagarantovano Ustavom.  

„Niko ne voli Drugi amandman kao što ga ja volim. I niko ne poštuje Nacionalnu asocijaciju za oružje kao ja. To su moji prijateljji“, kaže Tramp.  

Osim što su predsednikovi prijatelji, članovi Nacionalne asocijacije za oružje su i deo jedne od njamoćnijih lobi grupa sa ogromnim političkim uticajem.

„Svaka škola u Americi pod hitno treba da organizuje profesionalne konsultacije i napravi nešto što bi se zvalo ‘Program zaštite škola nacionalne asocijacije oružja’. Mi bismo odmah pomogli našim uslugama i sve to bi bilo potpuno besplatno. Sad me slušajte pažljivo i zapamtite ove reči – naoružanog lošeg momka može da zaustavi samo dobar momak, ali takođe naoružan“, smatra Vejn Lapjer iz Nacionalne asocijacije za oružje.  

Imaju li studenti moć da zaustave diktat oružanih lobija i snažne tradicije? Pod pritiskom njihovog online pokreta #nikadviše, nekoliko velikih korporacija prekinulo je poslove sa Nacionalnom asocijacijom za oružje.

Eksperti kažu da od estamblišmenta ne treba očekivati veliki zaokret. Nijedna vašingtonska administracija nije uspela da pomiri zagovornike prava na nošenje oružja i zahteva za obuzdavanjem kriminala.zagovornike prava na nošenje oružja i zahteva za obuzdavanjem kriminala.