Bitka za Gutu, poslednju pobunjeničku enklavu kod Damaska

Svet 23. feb. 201817:56 > 17:57
Podeli:
Izvor: REUTERS/Bassam Khabieh

Sirijske vlasti od nedelje bombarduju istočnu Gutu koja je pod opsadom od 2013. godine i poslednje je uporište pobunjenika u blizini glavnog grada Sirije. Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, stradalo je više od 400 civila.

Ujedinjene nacije upozoravaju na humanitarnu krizu i pozivaju na hitan prekid vatre, dok Rusija, saveznik režima Bašara Al Asada, tvrdi da je krvoproliće u Guti medijski izrežirano i odbija da potpiše rezoluciju o primirju. Da bi do prekida vatre došlo, potrebno je da rezoluciju potpiše devet članica UN-a.

Agonija, smrt i strah u poslednoj pobunjeničkoj enklavi u blizini Damaska. Sirijske vlasti istočnu Gutu bombarduju od nedelje. Već peti dan, iz ruševina se izvlače tela. Među stradalima su i deca.

Preživeli oskudevaju u vodi, hrani i lekovima. Dok broj žrtava raste, iz veća bezbednosti Ujedinjenih nacija obećavaju tridesetodnevno primirje.

„Odmah po prekidu vatre moramo da obezbedimo pristup humanitarnoj pomoći i da obezbedimo evakuaciju teško ranjenih. Moramo hitno da održimo sastanak kako bi se izglasao prekid vatre. Ne smemo dozvoliti da se ponovi humanitarna kriza poput one u Alepu“, izjavila je portparolka UN Alesandra Veluči.

Švedska i Kuvajt su zatražile hitno izglasavanje rezolucije o prekidu vatre. Zahtevu se pridružio i Vašington.

„Sjedinjene Američke Države spremne su da glasaju za rezoluciju sad i odmah. Svi bismo to trebali učiniti“, rekla je predstavnica SAD u UN Keli Kari.

 Ali, drugi veliki igrač u Siriji se koleba – Rusi tvrde da mediji šire dezinformacije o onome šta se dešava na novom sirijskom žarištu.

„Rusija će nastaviti sa naporima da se postigne mir u Siriji i stabilizacija na Bliskom Isotku. Pozivamo naše partnere da se angažuju na isti način u duhu konstruktivne saradnje, umesto što dimnim zavesama pokušavaju da sakriju šta se zaista dešava i umesto što nastavljaju da podržavaju džihadiste i rastavljaju regiju na delove“, izujavio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremna da se usaglasi sa rezolucijom, ali kada dobije garanciju o prekidu vatre.

Kraj krvoprolića u Guti, koje traje već sedam godina, je neizvestan.