Gabrijel kritikovao Trampovu politiku "Prvo Amerika"

Svet 17. feb 201815:04 > 15:07
Podeli:
Izvor: Reuters/Ralph Orlowski

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel kritikovao je pristup američkog predsednika Donalda Trampa "Prvo Amerika" (America First) i rekao da su bliske veze SAD i EU jednako u interesu Vašingtona, koliko i Brisela.

Gabrijel je na godišnjoj međunarodnoj Minhenskoj konferenciji o bezbednosti rekao da SAD više nisu jedina neosporna supersila, te zato ima smisla računati na pomoć tradicionalnih partnera u Evropi, koji dele iste vrednosti.

EU su istovremeno potrebne SAD ako želi da „oblikuje budućnost, a ne samo da je podnosi“, rekao je šef nemačke diplomatije.

„Snaga na u Evropi nije dovoljna za to“, rekao je Gabrijel i dodao da ni EU ni SAD ne mogu same, kao i da moraju da računaju na prijatelje i partnere.

Nemački ministar je ocenio da su EU potrebni sredstva i zajednička strategija kako bi efikasno sprovodila svoje interese u svetu, navodeći da Evropa ne može da ignoriše vojnu i odbrambenu potrošnju jer, „kao jedini vegetarijanci, imali bismo problem u svetu mesoždera“, naveo je Gabrijel.

„Možda smo zato mi, posebno Nemci, toliko uznemireni da pogledamo preko Atlantika – jer više ne prepoznajemo našu Ameriku“, rekao je on“.

„Treba li Ameriku ocenjivati po delima, ili po rečima i ‘tvitovima’?“, upitao je šef nemačke diplomatije.