Lavrov: Optužbe o mešanju u američke izbore samo brbljanje

Svet 17. feb 201813:43 > 13:47
Izvor: Reuters/Ralph Orlowski

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je optužnica koja je u Americi podignuta protiv više ruskih građana zbog navodne umešanosti u predsedničke izbore u SAD "samo brbljanje", preneo je AP.

„Možete da objavite bilo šta, a jedino što vidimo je da se te izjave i optužbe umnožavaju“, rekao je Lavrov, koji u Minhenu prisustvuje Konferenciji o bezbednosti.

On je podsetio i da su najviši američki zvaničnici javno rekli da ni jedna država nije uticala na predsedničke izbore.

„Dok ne vidimo verodostojne činjenice, sve ostalo je samo brbljanje“, kazao je Lavrov.

On je istakao da Vašington namerava da promoviše svoje interese u Evropi pod izgovorom obuzdavanja Rusije i da antiruske sankcije koče privrednu saradnju između Rusije i Nemačke.

„Jasno nam je da je glavna smetnja za jačanje poslovne saradnje upravo spirala sankcija, koju su SAD zavrtele“, istakao je Lavrov na sastanku održanom na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, preneo je Sputnik.

Kako je naveo, jasno je i da „Evropa mora da plaća račune, ali je tu još jedan objektivan faktor — početak priznavanja da je takav položaj nenormalan“.

„Razumemo da postoje ekonomski interesi, a Amerikanci ne kriju da žele da promovišu svoje interese, pre svega pretvarajući se da obuzdavaju Rusiju“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Moskva se zalaže za odnose s Nemačkom koji su, čak i sa dvosmislenim pristupom pojedinim političkim problemima, zasnovani na realnim nacionalnim interesima i Nemačke i Rusije.