Britanska premijerka za hitan dogovor o bezbednosti sa EU

Svet 17. feb 201812:26 > 12:29
Podeli:
Izvor: Reuters/Ralph Orlowski

Britanska premijerka Tereza Mej založila se u Minhenu za hitne pregovore o bezbednosnoj saradnji njene zemlje sa Evropskom unijom (EU) posle Bregzita, jer će u protivnom bezbednost Evropljana biti ugrožena.

„Sada nije vreme da dozvolimo da naša saradnja bude slaba, jer će bezbednost građana biti ugrožena konkurencijom između partnera, kao i zbog institucionalne nefleskibilnosti i utemljenih ideologija“, rekla je Tereza Mej na konferenciji o bezbednosti koja se održava u Minhenu.

Premijerka Mej je rekla da Evropljani i Britanci ne mogu da odlože pregovore o tom pitanju, već hitno da se dogovore kako bi svi evropski građani bili zaštićeni. Dodala je da je potrebno učiniti nešto „korisno i pragmatično“ da bi bila osigurana zajednička bezbednost.

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel izjavio je u Minhenu na istoj konferenciji da EU treba, posle istupanja Velike Britanije iz njenog članstva, da zadrži tesne i produktivne odnose s tom zemljom.

„Velika Britanija napušta članstvo u EU, ali ne napušta Evropu i zapadni liberalni poredak“, rekao je Gabrijel.

Pregovori o Bregzitu za sada izgledaju kao da su u zastoju, jer Velika Britanija još nije razjasnila stav o budućim trgovinskim odnosima sa EU, i još nisu utvrđeni modaliteti perioda tranzicije posle Bregzita, koji je predviđen od 29. marta 2019. godine.