Agencija za atomsku energiju pomaže Japanu za OI 2020.

Svet 15. feb 201821:42 > 21:46
Podeli:
Izvor: AFP/Javier Soriano

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je saopštila da će pružiti pomoć Japanu da bi ta zemlja "poboljšala mere vezane za nuklearnu bezbednost" tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Sporazum o saradnji je potpisan u Beču, gde je sedište IAEA, a potpisali su ga direktor agencije Jukija Amano i japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono.

„Medju oblastima moguće saradnje je organizovanje obuka, radionica, tehničkih poseta IAEA i vežbe u oblasti nuklearne sigurnosti, organizovanje pripremnih tehničkih sastanaka i davanje dodatne opreme za otkrivanje radijacije“, navodi se u saopštenju IAEA.

Portparol japanskog ministarstva Norio Marujama je izjavio da će „znanje agencije povećati bezbednost Igara“.

Prema njegovim rečima, iako sporazum nije direktno povezan s nuklearnim pretnjama Severne Koreje, „neizvesnost postoji i moraju se iskoristiti sva potrebna sredstva da bi se ona eliminisala“.

IAEA obično saradjuje na pitanjima nuklearne bezbednosti na velikim medjunarodnim dogadjajima i već je učestvovala u pripremama Igara u Rio de Žaneiru 2016. i Evropskog prvenstva u fudbalu u Ukrajini i Poljskoj 2012.