Zločin na Floridi: Osumnjičeni tinejdžer "voleo oružje"

Izvor: Screenshot

Napadač na srednju školu u Parklandu, u saveznoj američkoj državi Floridi, Nikolas Kruz optužen je za ubistvo 17 osoba sa predumišljajem. On je juče u svojoj bivšoj školi izvršio masakr, koji je jedan od najsmrtonosnijih u SAD u poslednjih pet godina.

Snimak telefonom pokazuje sav užas bezumnog napada.

Većina žrtava, njih 12, ubijena je u samoj zgradi škole a neki i ispred. Među žrtvama ima i učenika i odraslih.

Napadač je inače bio izbačen iz škole zbog disciplinskih razloga.

„Žalosno je reći, ali smo posle ovoga svi luđi. Zbog svega ovog smo drugačiji, Sada ću svakog dana gledati kako da ja budem što manje ugrožen“, rekao je Kolton Haab, učenik koji je preživeo napad.

Okružni šerif je na pres konferenciji posle pucnjave rekao da su scene na licu mesta užasne i da nema reči da ih opiše.

„Odmah da kažem ovo je katastrofa, neverovatna katastrofa. Neverovatna. Razarujuća. Muka mi je“, rekao je Skot Izrael, okružni šerif.

Kruz je doveden je u zatvor okruga Brouard u bolničkoj odeći, jer je nakon napada, u kojem je usmrtio 17 osoba, hospitalizovan zbog otežanog disanja.

Prilikom hapšenja nije pružao otpor, ali objašnjenja za njegov napad nema.

„Nema objašnjenja za ono što je uradio. Nema načina da se objasni zašto je otišao u školu. Nikada ništa slično nije nagovestio. Nikada nije rekao da ima negativna osećanja prema školi. Opisuju ga kao malo čudnog i neugodnog, ali to nije nešto što bi ovo moglo da objasni“, kaže advokat Džejms Luis.

Njegove kolege tvrde da je rekla je da je Kruz izbačen prošle školske godine zbog tuče sa momkom svoje bivše devojke. Oni tvrdi i da je Kruz zlostavljao bivšu devojku.

„Nije bio baš najnormalniji momak.. Među nama u omladinskoj jedinici rezervne odbrane, bio je malo uvrnut, kad postane agresivan, onda je bio i stidljiv. Kao da agresivnost nije bila u njegovom karakteru“, kaže Džilijan Dejvis, školska drugarica ubice.

Kruza i njegovog biološkog brata usvojila je porodica u okrugu Brouard. Oba staratelja su, međutim, umrla.

Posle toga, Kruz se uselio kod prijatelja, u čijoj kući je držao automatsku pušku „AR-15“, ali pod uslovom da „bude pod ključem“. AP navodi da Kruz, međutim, nije imao taj ključ.

Ova tragedija ponovo je u američkom društvu otvorila raspravu o pravu na nošenje i kupovinu oružja. 

Tramp: Napadač mentalno poremećen

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da je napadač u gimnaziji na Floridi „mentalno poremećen“, ali nije pominjao pitanje kontrole oružja u SAD.

„Oružani napad je školu u Floridi pretvorio u mesto užasnog nasilja, mržnje i zla“, rekao je predsednik SAD.

Tramp je rekao da planira da provede vikend na Floridi, gde će posetiti školu u kojoj se dogodio zločin i razgovarati sa porodicama žrtava i lokalnim zvaničnicima. Tačan datum njegove posete još nije objavljen.

Predsednik SAD je pozvao Amerikance da na mržnju odgovore ljubavlju, a na okrutnost ljubaznošću“ i zahvalio je policiji i nastavnicima koji se se „hrabro suočili sa opasnošću“. Dodao je da se cela nacija moli za žrtve i njihove porodice.