Američka kompanija strah od katastrofa pretvorila u biznis

Svet 28. jan. 201819:36 > 19:47
Podeli:
Izvor: Glas Amerike

Uverena da se bliži neka velika katastrofa, kompanija iz Južne Dakote počela je izradu bunkera u koje, kažu, može udobno da se smesti cela porodica, uz garanciju da to sklonište može da izdrži svaku prirodnu ili nuklearnu katastrofu. Neobičnu lokaciju sa bunkerima obišli su novinari ruske redakcije Glasa Amerike.

“Bogu iza nogu” ili “u sred ničega” – to je možda najbolji opis ovog mesta u Južnoj Dakoti. Najbliži grad je na pola sata vožnje, nema WiFi konekcije, tu je samo prašnjavi drum i jedan znak.

Ispod zemlje je, međutim, drugačija priča… „Građa je završena, sada postavljamo drvene panele, što je kraj radova. Svaka će biti isečena da odgovara betonu”, objašnjava Skot Robertson, radnik kompanije “Vivos” koja je vlasnik bunkera.

Izvršni direktor kompanije Robert Visino kaže da se imanje prostire na 4.600 hektara, i da se na južnom delu nalazi 575 nekadašnjih vojnih bunkera, a na severnoj strani još 275.

Bunkeri se nalaze na mestu vojne baze sagrađene tokom Drugog svetskog rata, a korišćeni su kao skladišta za bombe i municiju sve do zatvaranja baze 1967.

Sagrađeni su tako da budu izdržljivi, a Visino garantuje da radijacija ne može da prođe kroz zidove bunkera. Najbolja vest je što ima dovoljno prostora za jednu veliku porodicu – pod uslovom da ona može da plati cenu od 25.000 dolara za sopstveni bunker.

Bunker koji služi kao model ima četiri spavaće sobe, kuhinju, malu salu za gledanje filmova pa čak i malu farmu.

„Možete da imate staklenik, da uzgajate sopstvenu hranu, biljke kao i ribu, po sistemu koji se zove akvaponika”, ističe Visino.

Prilično je uveren da je ova bivša američka baza – bezbedna lokacija. Daleko je od okeana pa je cunami malo verovatan, a Južna Dakota nije na listi mogućih meta nulearnog napada. Čak postoji potencijal da ovo bude grad budućnosti. Oko 10.000 ljudi moći će da se krije u ovim bunkerima.

Tako da u slučaju katastrofe, sve što jedan Amerikanac treba da uradi je da dođe u ovaj zabačeni deo zemlje na vreme, pronađe pravi brežuljak i brzo se zaključa unutra.