Snažna oluja u severnoj Evropi, sedam ljudi stradalo

Svet 18. jan 201821:26 > 21:27
Podeli:
Izvor: Richard BOUHET / AFP

Železnički saobraćaj je u potpunom prekidu danas u Nemačkoj i Holandiji i mnogi avioni su prizemljeni zbog oluje u kojoj je do sada stradalo sedam osoba na severu Evrope.

Nemačka železnica „Dojče ban“ (Deutsche Bahn) je prekinula sav saobraćaj na glavnim trasama, vozovi ili ne izlaze iz garaža ili se zaustavljaju na stanicama na svom putu, rekao je portparol železnice za Frans pres i dodao da se očekuje da će ta mera trajati najmanje ceo dan danas.

Oluja Friderike je prvo paralisala železnički saobraćaj na zapadu zemlje i zatim je krenula ka istoku sa vetrovima jačim od 140 kilometara na sat danas popodne, saopštila je meteoroločka služba. Naleti vetra dostizali su do 203 kilometara na sat u centralno planinskom masivu Harc.

Prethodno je oluja koja je došla sa Severnog mora izazvala velike poremećaje u Holandiji gde su vozovi i dalje zaustavljeni, kao i u Belgiji. Brzi voz Talis koji povezuje Francusku, Belgiju, Holandiju i Nemačku je u prekidu.

Prekid železničkog saobraćaja izazvao je pravi haos danas popodne u Holandiji, gde su mase blokiranih putnika tražile način da se prevezu uz poremećen i autobuski i tramvajski prevoz.

U Roterdam se nije moglo ući sa severa, odnosno iz Haga i Amsterdama. Ribarski čamci su takodje ostali u luci u tom gradu, kao i trajekt koji povezuje ostrvo Teksel sa kopnom.

Više letova moralo je da bude otkazano na aerodromima u Dizeldorfu i Minhenu u Nemačkoj. Od sredine dana ni jedan avion nije mogao da sleti ni da poleti s aerodroma u Dizeldorfu. Takodje je zatvoren i aerodrom u Hanoveru.

U Nemačkoj su umrle tri osobe u nesrećama izazvanim nevremenom. U Holandiji tri muškarca su stradala kada su na njih pala stabla u dva odvojena incidenta. U Belgiji jedan čovek takodje je poginuo kada je drvo palo na auto koji je vozio južnim predgradjem Brisela.

Brojni putnici zarobljeni u železničkim stanicama u Nemačkoj dobiće bon za hotel ili će moći da prespavaju u vozu, rekao je porptarol železnice za agenciju DPA.

U Francuskoj je nevreme takodje načinilo štetu. Oko 3.000 domaćinstava je i danas bilo bez struje na severu zemlje, gde je upozorenje na snažne vetrove ukinuto tokom jutra.