Austrijska vlada ogradila se od izjava Štrahea o BiH i RS

Svet 18. jan 201820:26 > 20:31
Podeli:
Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

Austrijska vlada je danas ponovila podršku celovitosti Bosne i Hercegovine, distancirajući se od svog kranje desničarskog vicekancelara, Hajnca-Kristijana Štrahea koji se založio za nezavisnost Republike Srpske.

Austrija podržava „suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“ i ne meša se „u unutrašnje stvari“ drugih zemalja, rekao je Peter Launski, portparol koalicione vlade koju su u decembru formirali desnica i ekstremna desnica.

On je to izjavio posle burne kritike upravo objavljene izjave Štrahea iz septembra prošle godine.

Opoziciona liberalna partija Neos je obelodanila da je Štrahe za Televiziju Republike Srpske izjavio da se zalaže da se „Republici Srpskoj da pravo da se odvoji“ od BIH.

„Voleo bi da znam zašto medjunarodna zajednica insistira na multietničkoj Bosni i Hercegovini“, rekao je tada Štrahe.

Upitan danas o tome na javnom radiju O1, Štrahe je rekao da je „privržen državnom integritetu Bosne i Hercegovine kao i pravu naroda da sami odlučuju o sebi“.

Reči austrijskog vicekancelara, vodje ekstremnodesničarske Slobodarske partije (FPO) koja je ušla u vladu s Narodnom strankom (OVP) konzervativnog mladog kancelara Sebastijana Kurca, izazvale su burne reakcije čak i austrijske desnice.

„Naš potpredsednik bi pozdravio nov rat u Bosni“, napisao je na Tviteru zvaničnik OVP iz Beča, Muamer Bećirović, a šef opozicione poslaničke grupe opozicionih Socijaldemokrata Andreas Šajder je Štraheovu izjavu nazvao „opasnim potpaljivanjem političkog baruta“.

Nova polemika je izbila nedelju dana pošto je opozicija kritikovala funkcionera FPO-a Johana Gudenusa jer se u Banjaluci ceremonijalno sastao s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ekološka grupacija Piz je tu posetu parlamentarnog funkcionera FPO ocenila kao „skandaloznu“, a liberalna partija Neos zatražila objašnjenje lidera FPO i austrijskog vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea.