Mađarska uvodi nove mere protiv pomaganja migrantima

Svet 17. jan 201818:39 > 18:41
Podeli:
Izvor: REUTERS/Laszlo Balogh

Vlada Mađarske je najavila novi set zakona o oporezivanju i mogućem kažnjavanju mađarskih organizacija koje pomažu ilegalnim migrantima, a finansiraju se iz inostranstva.

Te grupe će morati da se registruju u sudovima i, ukoliko više od polovine sredstava dobijaju iz inostranstva, moraće da plate 25 odsto poreza na ta inostrana sredstva, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter.

Grupe koje se ne budu registrovale, a za koje vlasti budu smatrale da pomažu ilegalnu migraciju, biće novčano kažnjenje.

Ministar Pinter je naveo primer jedne osobe koja je dala „smartfon“ s mapama i druge informacije o „putu do Evrope“ jednom migrantu u Beogradu koji je deo takozvane „Balkanske rute“ koju migranti koriste da bi otišli u Nemačku i druge zemlje.

Zakon bi mogao da bude primenjen i na pojedince za koje država smatra da „organizuju ilegalnu migraciju“, tako što bi im bilo zabranjeno da granicama prilaze na manje od osam kilmetara. To bi se odnosilo i na mađarske granice Mađarske sa Srbijom i Ukrajinom.

Strancima za koje se proceni da pomažu ileganoj migraciji, mogao bi da bude zabranjen ulazak u Mađarsku, dodao je Pinter.

Portparol vlade Zoltan Kovač izjavio da će nevladine organizacije i grupe u Mađarskoj za koje se sumnja da imaju veze s ilegalnom migracijom, morati da poštuju zakon i vlastima pokažu svoje aktivnosti.

Novi set zakon se ne bi primenjivao na verske i druge humanitarne organizacije ili na Crveni krst i druge koji dele hranu, lekove i drugu pomoć migrantima.

„Davanje pomoći nije isto što i aktivno učešće u nečijem ilegalnom prelasku granice“, rekao je Kovač.

Premijer Viktor Orban je protivnik imigracije, posebno muslimana, dok je Mađarska krajem 2015. postavila ograde duž svojih južnih granica kako bi zaustavila tok migranata.

Vlada je svoje zakone nazvala „Stop Sorošu“ jer okrivljuje milijardera i filantropa Džordža Soroša zbog migracije u Evropi, delom jer finansira grupe koje brane prava izbeglica.

„Helsinški komitet Mađarske“, grupa za pava koja pruža pravnu pomoć tražiocima azila i delom se finansira iz Soroševe Fondacije „Otvoreno društvo“, uporedila je predloženu odredbu Vlade o neprilaženju granici na manje od osam kilometara, sa uredbom komunističke vlasti Mađarske iz 1969. godine o zabrani građanima da se graničnoj liniji približavaju na manje od dva kilometra.