Pućdemon kandidat za predsednika katalonske vlade

Svet 17. jan 201808:11 > 13:07
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska levica, dve formacije koje su prošli mesec osvojile 66 od 135 mesta u katalonskom parlamentu, podržaće Karlesa Pućdemona za novog predsednika katalonske vlade, saopšteno je.

Danas se održava prva sednica katalonskog parlamenta posle prevremenih izbora održanih 21. decembra, nakon čega će se glasati o novoj vladi. Pristalice nezavisnosti dobili su većinu mesta, baš kao i na prethodnim izborima 2015. i nastavljaju da insistiraju na imenovanju Pućdemona.

Karles Pućdemon je u Belgiji otkad je 27. oktobra u katalonskom parlamentu izglasano proglašenje nezavisne republike Katalonije, a španska vlada smenila regionalnu katalonsku vladu i raspisala prevremene izbore. Imenovanjem Pućdemona pristalice nezavisnosti, koji imaju 70 mesta u parlamentu, nastavili bi kontinuitet prekinut uvođenjem vanrednih mera iz Madrida.

Španski premijer Marijano Rahoj poručio je da će centralna vlada nastaviti da upravlja katalonskom administracijom bude li u nadolazećim nedeljama Pućdemon imenovan za predsednika vlade i žaliće se Ustavnom sudu.

Rahoj smatra „apsurdnim“ da on iz Brisela upravlja Katalonijom, pokrajinom na obali Sredozemnog mora sa 7,5 miliona stanovnika.

Stranke za jedinstvenu Španiju i pravnici katalonskog parlamenta koje je konsultovala Socijalistička stranka Katalonije (PSE), zagovornica jedinstvene Španije, smatraju da Pućdemon mora lično prisustvovati glasanju u parlamentu i imenovanju. On je optužen za pobunu protiv Španije, a dolaskom iz Belgije bi bio uhapšen i izveden pred sud.

Na izborima je najviše mesta, 37, osvojila stranka centra Građani koja se protivi nezavisnosti Katalonije, ali ni uz podršku svih stranaka za jedinstvanu Španiju, ne može da skupi 68 poslanika, što je natpolovična većina potrebna za formiranje vlade.

Time će mandat za sastavljanje vlade doći u ruke Pućdemonove koalicije Zajedno za Kataloniju koja je osvojila 34 mesta. Ali, uz podršku Katalonske republikanske levice i Kandidature narodnog jedinstva (CUP), antikapitalističke stranke za nezavisnost, imaće 70 mesta u parlamentu. Te tri stranke su sarađivale u zadnje dve i po godine usvajajući zakone koji vode otcepljenju od Španije.

 Rahoj, koji treba da da mandat za sastavljanje vlade, još ranije je poručio da nova vlada bez obzira ko je bude sastavljao mora poštovati španski ustav. Katalonija je turistički i industrijski motor Španije koja u BDP-u učestvuje sa 19 posto.

U utorak uveče u Barseloni se okupilo 17.000 demonstranata tražeći puštanje iz pritvora Žordija Sančeza i Žordija Kiharta, vođa organizacija Katalonska nacionalna skupština (ANC) i Omnium Cultural. Skupovi širom Katalonije održani su tačno tri meseca nakon što su pritvoreni pod optužbom za organizovanje nezakonitog referenduma o nezavisnosti, neposlušnost i sprečavanje intervencije policije na skupovima organizovanim u Kataloniji.

U pritvoru su i bivši potpredsednik vlade Oriol Hunkeras, lider Katalonske republikanske levice, kao i bivši član vlade zadužen za unutarnje poslove Hoakim Forn. Obojica su optužena za pobunu protiv Španije.

Pućdemon: Ponovo ćemo formirati legitimnu vladu Katalonije

Pućdemon, koji se sklonio u Brisel, obećao je danas da će njegov bivši kabinet ponovo biti legitimna vlada Katalonije, oštro kritikujući španske vlasti pred konstitutivnu sednicu novog parlamenta Katalonije.

„Oni (Madrid) znaju samo za strah, nasilje i nametanje. Pokazaćemo im da nema ničeg što može da pokori duh slobodnih ljudi“, naveo je Pućdemon na Tviteru.

Pućdemon i četiri člana njegove vlade pobegli su u Belgiju kako bi izbegli istragu španskih vlasti koje ih terete za krivična dela povezana s njihovim nastojanjem da proglase secesiju Katalonije.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost.

Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Na izborima za novi katalonski parlament 21. decembra najviše glasova su osvojile stranke koje se zalažu za nezavisnost tog španskog regiona.

Konstitutivna sednica novog saziva biće održana danas. Pućdemon i bivši ministri koji su s njim u Belgiji izabrani su za poslanike na tim izborima. Oni nisu zatražili pravo glasa na današnjoj konstitutivnoj sednici, a španske vlasti su obećale da će sudskim putem pokušati da spreče tu mogućnost.