Tusk: EU i dalje otvorena za promenu mišljenja Britanije

Svet 16. jan 201812:27 > 12:29
Podeli:
Izvor: Reuters/Toby Melville

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je Veliku Britaniju da promeni stav o izlasku iz evropskog bloka dok ističe vreme za postizanje sporazuma o Bregzitu.

„Ako britanska vlada ostane pri svojoj odluci da ode, Bregzit će postati realnost sa svim svojim negativnim posledicama u martu iduće godine, osim ako ne dođe do promene mišljenja naših britanskih prijatelja“, rekao je Tusk evropskim poslanicima u Strazburu.

Tusk je citirao glavnog britanskog pregovarača za Bregzit Dejvida Dejvisa koji je rekao da „ako demokratija ne može da promeni mišljenje onda prestaje da bude demokratija“.

„Ovde na evropskom kontinentu mi nismo promenili mišljenje, naša srca su i dalje otvorena za vas“, rekao je Tusk.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je dodao „Nadam se da će se to jasno čuti u Londonu“.

Britanija treba formalno da se odvoji od EU 29. marta 2019. godine, ali pregovori o njenom odlasku i budućim odnosima između Unije i Velike Britanije treba se završe do oktobra da bi parlamenti imali vremena da ratifikuju sporazum.

Pregovori o Bregzitu su napredovali mukotrpno sporo i dok je EU spremna da razgovara o budućim vezama sa Londonom, evropske vođe i dalje traže dodatne detalje oko toga kako vlada britanske premijerke Tereze Mej vidi te buduće veze.

„Ono što nam je potrebno danas je više jasnoće oko britanske vizije. Najteži posao je još pred nama, a vreme je ograničeno“, rekao je Tusk.

Nastavljaju se pregovori o periodu tranzicije koji bi pomogao Britaniji da postepeno izađe iz bloka iduće godine. EU insistira da taj period bude kraći od dve godine, do kraja 2020. godine, kada se završava sadašnji dugoročni budžetski period Unije.

Britanija neće moći da sklopi bilo koji trgovinski sporazum s EU ili nekom drugom zemljom dok taj period ne istekne, i moraće da nastavi da poštuje evropske propise a bez prava glasa da utiče na bilo šta.