Šri Lanka ukinula zabranu ženama da kupuju alkohol

Svet 14. jan 201821:54 > 21:57
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Eranga Jayawardena

Šri Lanka je ukinula zabranu ženama da kupuju alkohol i rade u ustanovama u kojima se prodaju ili proizvode alkoholna pića, koja je bila na snazi poslednjih 39 godina, rekao je portparol ministarstva finansija, prenosi AFP.

Zakon iz 1979. kojim se zabranjuje prodaja alkoholnih pića ženama na ostrvu koji ima 21 milion stanovnika, ukinut je u sklopu borbe protiv seksizma u tekstovima zakona, objavio je portparol Ali Hasen.

Žene će sada moći da rade u fabrikama koje proizvode i prodaju alkohol, kao i u kafanama.

I dalje ostaje na snazi zabrana prodaje alkohola pripadnicima policije ili vojske tokom dužnosti, dodaje portparol.

U budžetu iz novembra, Šri Lanka je odlučila da povisi već visoke poreze na jaka alkoholna pića, ali je bitno smanjila cene vina i piva.

Ublaženje zakona o alkoholu je izazvalo neprijateljske reakcije u nekim delovima društva, u toj većinski budističkoj zemlji.

Nacionalni pokret za zaštitu prava potrošača je optužio ministra finansija da podstiče konzumaciju alkohola i tražio od predsednika Maitripala Sirisena da interveniše u korist zadržavanja restrikcija.

Ministar finansija Mangala Samaravera je izjavio da ograničenja nametnuta proizvođačima alkoholnih pića doprinose crnom tržištu i lišavaju državu bitnih prihoda.