SAD smanjuje pomoć Agenciji UN za palestinske izbeglice

Svet 14. jan 201821:38 > 23:07
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa sprema se da uskrati desetine miliona dolara pomoći Agenciji UN za palestinske izbeglice, tako što će prepoloviti ili potpuno ukinuti prvu tranšu pomoći ove godine, a naredne uplate će usloviti uvođenjem znatnih promena u tu organizaciju, rekli su američki zvaničnici.

Tramp nije doneo konačnu odluku ali izgleda verovatno da će poslati samo 60 miliona dolara od planiranih 125 miliona prve tranše namenjene za Agenciju UN za palestinske izbeglice (UNRWA), rekli su zvaničnici koji nisu naveli svoje ime pošto nemaju dozvolu zvanično o tome da govore.

Budući doprinosi će biti uslovljeni time da agencija pokaže znatne promene u svojim operacijama, rekli su ti zvaničnici, navodeći kao jedan predlog koji se razmatra to da se zahteva od Palestinaca da prethodno nastave mirovne pregovore s Izraelom.

Zvaničnici su rekli da bi odluka o smanjenju pomoći mogla da se objavi već u utorak.

Plan da se uskrati deo sredstava za ovu UN agenciju podržavaju državni sekretar SAD Reks Tilerson i ministar odbrane Džejms Matis koji su to ponudili kao kompromisno rešenje za drastičnije mere koje je zahtevala američka ambasadorka pri UN Niki Hejli, rekli su zvaničnici.

Hejli je tražila potpuno ukidanje američkog finansiranja dok Palestinci ne nastave mirovne pregovore s Izraelom koji su bili zamrznuti godinama.

Tilerson, Matis i drugi smatraju da bi prekid svake pomoći samo pojačao nestabilnost na Bliskom Istoku, posebno u Jordanu, gde se nalaze stotine hiljada palestinskih izbeglica i koji je ključni američki strateški partner.

SAD su najveći donator Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama i obezbeđuju gotovo 30 odsto njenog ukupnog budžeta.

Agencija je usmerena na obezbeđenje zdravstva, obrazovanja i socijalnih usluga Palestincima na Zapadnoj obali, Gazi, Jordanu, Siriji i Libanu.

Tramp je ranije najavio da razmatra smanjenje finansiranja za UN agenciju koja pomaže palestinskim izbeglicama što je podržao izarelski premijer Benjamin Netanjahu. Netanjahu smatra da UNRWA održava problem palestinskih izbeglica u cilju, kako je naveo „eliminisanja države Izrael“.