Aktivistkinja koja je napala Zemana osuđena na kaznu zatvora

Svet 14. jan 201820:58 > 21:02
Podeli:
Izvor: Reuters/David W Cerny

Aktivistkinja "sekstremističke" grupe Femen koja je u petak na biralištu u Pragu poručila belom bojom ispisano na golim grudima da je češki predsednik Miloš Zeman "Putinova drolja", osuđena je pred sudom u Pragu na tri meseca zatvora uslovno i biće deportovana.

Anželina Dijašova, 28-godišnja aktivistkinja Femena, kojoj to nije prvi takav protest, pred sudom u Pragu je izjavila da nije kriva, a sud je po skraćenom postupku koji se koristi obično za huliganske izgrede osudio na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora, deportaciju iz zemlje i zabranu ulaska u Češku narednih godinu dana.

„Kaznu je prihvatila zato što želi što pre da se vrati kući u Ukrajinu. Nije htela da napadne Zemana. Protest je bio miran, nije želela da fizički stupi u kontakt, držala je podignute ruke da se vidi da nije naoružana“, kazala je nakon suđenja advokatica aktivistkinje Lucija Hrda.

Aktivistkinja Femana provukla sa na biralište gde je u prvom krugu predsedničkih izbora Zeman glasao u petak popodne zajedno sa novinarima na falsifikovanu akreditaciju i propusnicu, ali kako je obezbeđenje predsednika potvrdilo češkom dnevniku Pravo, nisu se posebno kontrolisale novinarske akreditacije.

Kada je Zeman sa prvom damom prišao stolu komisije na biralištu da se legitimiše, Dijašova je hitro skinula košulju i istrčala pred predsednika visoko dignutih raširenih ruku da se vidi poruka na golim grudima „Zeman Putinova drolja“, uzvikujući istu poruku i u momentu kada je Zemanovo obezbeđenje oborilo na zemlju.

Vidno potresenog Zemana obezbeđenje je izvelo sa birališta, a vratio se za nekoliko minuta kada su Ukrajinku već uhapsili i odveli a novinarima i građanima na biralištu je rekao da mu je čast što je napadnut jer su sekstremistkinje iz Femena nedavno na isti način napale papu Franju.

Diašova je već hapšena u Kijevu, zato što je slično protestovala na konferenciji za štampu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Protest u Pragu je objasnila potrebom da upozori Čehe da ne glasaju za Zemana i ne dozvole mu da narednih pet godina bude predsednik jer, kako je kazala, time bi Česi ugrozili suverenitet svoje države, jer je Zeman poslušnik predsednika Rusije Vladimira Putina.

https://youtube.com/watch?v=_i86epkvYiU