Uz proteste, u Tunisu obeleženo sedam godina od revolucije

Svet 14. jan 201818:44 > 18:48
Podeli:
Izvor: Reuters/Zoubeir Souissi

Vlasti Tunisa najavile su planove za povećanje pomoći najugroženijima u cilju smirivanja talasa protesta zbog najave poskupljenja u zemlji koja je obeležila sedam godina od pobune kojom je okončana autokratska vladavina Bena Alija.

Koalicija političkih stranaka i više udruženja pozvali su na mirne proteste povodom godišnice od revolucije apelujući na nove lidere da reše probleme u zemlje.

Premijer Jusef Šahed izjavio je da će biti izdvojeno oko 40 miliona dolara za pomoć 200.000 najugroženijih domaćinstava i da će biti odobreno besplatno lečenje za nezaposlene.

Posle više godina ekonomskog stagniranja i masovnog zapošljavanja u državnim službama, Tunis je suočen s velikim finansijskim teškoćama.

 Stopa nezaposlenosti je iznad 15 odsto, a viša od 25 odsto je u nekim područjima, dok su neke oblasti u unutrašnjosti zemlje još uvek marginalizovane.

Inflacija je iznad šest odsto, mada strani stručnjaci procenjuju da je i iznad devet odsto.

Nezadovoljstvo građana usledilo je zbog nedavne najave budžeta koji predviđa rast cena.

U tim protestima je poginula jedna osoba, a širom zemlje su uhapšene 803. Narodni bunt u Tunisu podstakao je talas prodemokratskih pokreta širom Bliskog istoka i Severne Afrike, poznatih kao Arapsko proleće, u kojima je palo nekoliko vlada i predsednika država.