Iran odbacio Trampov zahtev da promeni nuklearni sporazum

Svet 13. jan 201811:27 > 11:40
Podeli:
Izvor: JOHN THYS / AFP

Iranske vlasti ponovile su danas da neće prihvatiti bilo kakve promene nuklearnog sporazuma postignutog 2015. sa svetskim silama, reagujući na najavu američkog predsednika Donalda Trampa da će još jednom produžiti suspenziju sankcija Iranu kako bi evropske zemlje i SAD mogle da isprave "užasne greške" iz tog nuklearnog sporazuma.

 Iransko Ministarstvo inostranih poslova navelo je danas da „neće prihvatiti bilo kakvu promenu sporazuma, ni sada ni u budućnosti“ i dodalo da neće prihvatiti dodatne mere koje su van obaveza sporazuma, prenela je agencija AP.

Tramp je u petak oštro upozorio da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma ako sporazum ne bude promenjen.

Iran je kasno sinoć u prvoj reakciji saopštio da nije zainteresovan za nove pregovore o nuklearnom sporazumu i da će gotovo izvesno novi dogovor SAD i evropskih zemalja posmatrati kao kršenje postojećeg sporazuma.

Iran i šest svetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje dela medjunarodnih sankcija toj zemlji.

Bela kuća želi dogovor s članicama EU koje su potpisale nuklearni sporazum kako bi uvela trajne restrikcije za iranski program obogaćivanja uranijuma. Prema aktuelnom sporazumu, ta ograničenja prestaju 2025. godine.