"Ekstremna" planeta – u Sahari sneg, u Australiji vrućine

Svet 10. jan 201818:53 > 19:33
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hamouda Ben Jerad/via

Rekordno niske temperature u SAD, rekordno visoke u Australiji, požari, poplave, lavine. Sneg u Sahari. Cela planeta Zemlja zahvaćena je klimatskim haosom. I u Srbiji imamo najtopliji januar u poslednjih mnogo godina. Kada govore o posledicama globalnog zagrevanja, klimatolozi pre svega upozoravaju na ekstreme.

Najmanje 15 osoba poginulo je u utorak u odronima zemlje na području južne Kalifornije. Debeli sloj blata i odronjene zemlje srušio je stabla, uništio automobile i prekrio cele blokove naselja, a blokirana je i glavna saobraćajnica duž obale u okrugu Santa Barbara.

„Jedine reči kojim mogu ovo da opišem je da sve izgleda kao posle neke bitke u Prvom svetskom ratu. Sve je bukvalno prekriveno blatom i ostacima ruševina“, kaže šerif okruga Santa Barbara Bil Braun. 

Na drugom kraju SAD, još se osećaju posledice Ciklonske bombe. U vodama Severne Karoline, koje se nikada ne smrzavaju, aligatori su prinuđeni da probijaju led, kako bi mogli da dišu.

Sa posledicama ledenog talasa i visokg snežnog pokrivača bore se i u Švajcarskoj i Italiji. Jedna od najvećih lavina u poslednjih deset godina prosto je zatrpala Olimpijsko selo Sestrijera, blizu Torina. Srećom nije bilo ljudskih žrtava. U susednoj Švajcarskoj zbog odrona i lavina, 10 hiljada turista i meštana moralo je da bude evakuisano helihopterima.

Dvanaest vremenskih zona dalje, nezapamćeni toplotni talas u Australiji gotovo je zaustavio život, ne samo ljudi, već i životinja.

Temperature se u pojedinim delovima ovog kontinenta već treći dan ne spuštaju ispod 40 stepeni. Stradalo je na hiljade voćnih slepih miševa, koji su prosto sprženi visokim temperaturama. Vatrogasci su u poslednji čas spasili pet pačića, koji su bili potražili spas od vrućine u kanalizaciji, pa su se izgubili.

A na jednom od najtoplijih mesta na planeti, u pustinji Sahari – sneg. Nije baš da nikada nije padao, ali je izuzetno redak. Još ređe su sve ove ektremne situacije, koje pokazuju šta su prave opasnosti od klimatskih promena.