Sudija zaustavio Trampovo ukidanje programa za imigrante

Svet 10. jan. 201808:17 > 08:17
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki savezni sudija noćas je privremeno blokirao odluku administracije predsednika Donalda Trampa da okonča program koji štiti mlade imigrante od deportacije.

Američki okružni sudija Vilijam Alsap odobrio je zahtev Kalifornije i drugih tužilaca da se spreči ukidanje programa koji štiti decu koja su s roditeljima ilegalno došla u SAD dok se ne budu sudski okončale tužbe pogođenih.

Alsap je rekao da su advokati koji podržavaju taj program jasno pokazali da bi mladi imigranti mogli da snose ozbiljnu i nepovratnu štetu ukoliko sud ne bi tako delovao. Sudija je takođe rekao da advokati imaju jake šanse da uspeju u tim sudskim postupcima.

Taj program je štitio oko 800.000 ljudi koji su dovedeni u SAD ilegalno kao deca ili su došli sa porodicama koje su ostale u SAD i posle isteka vize. Program uključuje stotine hiljada mladih fakultetskog uzrasta, koje američki mediji nazivaju „Sanjarima“ (Dreamers). Program je inicirao bivši predsednik SAD Barak Obama 2012. godine.

Američki ministar pravde Džef Sešons je u septembru prošle godine objavio da će program biti postepeno ukinut, navodeći da je bivši predsednik Obama prekoračio svoja ovlašćenja kada ga je primenio 2012, zaobilazeći Kongres.

Američko ministarstvo pravde je saopštilo sinoć da odluka saveznog sudije ne menja činjenicu da je program ilegalno zaobilaženje Kongresa i navelo da ima prava da ga ukine.

Tramp je juče na sastankuu Beloj kući sa demokratskim i republikanskim poslanicima oba doba Kongresa pozvao poslanike u Kongresu da pronađu kompromis o imigraciji i rešenje o statusu nekoliko hiljada dece koja su ilegalno stigla u SAD ali je ostao nepopustljiv o gradnji zida na granici s Meksikom. Sastanak je bio otvoren za novinare oko sat vremena.