Tramp bi voleo da uđe u predsedničku trku sa Oprom Vinfri

Svet 09. jan. 201807:11 > 07:11
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Andrew Harnik

Američki predsednik Donald Tramp vrlo rado bi se sučelio sa Oprom Vinfri u predsedničkoj trci 2020. godine, izjavio je u portparol Bele kuće, nakon što je popularna voditeljka na društvenim mrežama dobila snažnu podršku kao potencijalna predsednička kandidatkinja, posle govora na svečanoj dodeli Zlatnih globusa.

„Radujemo se svakom izazovu, bilo da je u pitanju Opra Vinfri ili bilo ko drugi“, rekao je Hogan Gidli novinarima koji su bili u avionu Air Force One prateći predsednika Trampa na putu za Nešvil.

CNN je juče objavio vest da 63-godišnja Opra Vinfri vrlo aktivno razmišlja o uključivanju u predsedničku utrku, navodeći kao izvor dvoje bliskih prijatelja popularne voditeljke, glumice, producentice i vlasnice OWN kablovskog kanala.

Vinfri je u svojim ranijim istupima izjavljivala da ne namerava da se kandiduje za predsednicu, ali Los Anđeles Tajms je citirao izjavu njenog dugogodišnjeg poslovnog i životnog partnera Stedmana Grejema prema kojoj bi ona „to sasvim sigurno učinila“.

U samo 24 sata nakon njenog devetominutnog govora tokom kojeg je dva puta prekidana ovacijama na društvenim mrežama pojavilo se više od 220.000 postova u kojima se spominju reči „Opra“ i „predsednik“.

Opra Vinfri već se dugo povezuje s političarima iz kruga američkih demokrata. Učestvovala je u predsedničkoj kampanji Baraka Obame 2008. godine, a 2016. je podržala Hilari Klinton.

Njene snažne veze i popularnost među Amerikancima čine je snažnim kandidatom, a njoj bi bilo mnogo lakše nego nekim drugim kandidatima da sakupi novčana sredstva za predsedničku kampanju, koju bi, bez problema mogla da finansira i ličnim sredstvima. Naime, magazin Forbs je njeno bogatstvo procenio na tri milijarde dolara, što je pola milijarde manje od aktualnog predsednika koji je u predsedničkoj trci potrošio ukupno 343 miliona dolara, od čega je 47,5 miliona dolara bilo iz ličnih izvora.