Mediji o poslovima Trampovog zeta u Izraelu

Svet 08. jan. 201814:10 > 14:11
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst/

Sposobnost specijalnog savetnika i zeta Donalda Trampa, Džareda Kušnera da bude objektivan mirovni posrednik između Izraela i Palestinaca dovedena je u pitanje, pošto je nedavno objavljeno da, iako je prodao akcije svojih poslova pre nego što je preuzeo funkciju u Beloj kući, i dalje ima udela u porodičnim poslovima povezanim sa izraelskim firmama.

Njujork tajms je objavio da je neposredno pre Kušnerovog dolaska u posetu Izraelu s tastom, predsednikom Trampom, u maju prošle godine, njegova kompanija koja se bavi nekretninama primila investicuju od 30 miliona dolara od izraelske osiguravajuće kompanije Menora Mivtahim.

„Ne čini se da poslovi krše federalne etičke zakone koji zahtevaju da se gospodin Kušner izuzme od odlučivanja vlade koje bi imalo direktni i predvidivi efekat na njegove finansijske interese i nema dokaza da je gospodin Kušner lično učestvovao u sklapanju sporazuma“, piše američki list.

Skeptici ipak smatraju da je njegova umešanost u kompanije koje imaju poslovne sporazume u Izraelu može da predstavlja sukob interesa i podrije njegovu sposobnost da deluje kao objektivan posrednik u mirovnom procesu, navode izraelski mediji.

Portparolka Kompanije Kušner, Kristina Tejlor rekla je za Njujork tajms da one imaju partnere širom sveta ali da „ne posluju s stranim suverenima ili vladama i nije isključena iz poslova ni sa jednom stranom kompanijom samo zato što Džared radi u vladi“.

Ovo nije prvi put da se novajlila u politici našao u takvoj situaciji zbog svoje funkcije u Beloj kući. U septembru je objavljeno da je koristio privatni imejl uz zvanični nalog Bele kuće da razmenjuje poruke s drugim zvaničnicima adminsitracije.

Od janura do avgusta prošle godine razmenio je preko 100 poruka koristeći privatni nalog.

Korišćenje privatnih naloga za vladine poslove je jedna od glavnih meta Trampovih političkih napada protiv njegove rivalke Hilari Klinton. Ona je umešana u skandal razmene desetine hiljada imejl poruka o stvarima koje se tiču direktno Stejt departmenta korišćenjem naloga s privatnog servera.

Tokom jedne od predsedničkih debata Tramp je rekao da će ako postane predsednik narediti da se specijalni tužilac pozabavi njenim slučajem, sugerišući da bi mogla dospeti u zatvor.

Pregovori Izraela i Palestinaca su u zastoju već više od četiri godine, a posle nedavnog Trampove odluke da prizna Jerusalim kao samo izraelski, palestinski lideri su rekli da SAD ne mogu više igrati ulogu u mirovnom procesu.

Palestinci nameravaju da u istočnom delu Jerusalima koji je Izrael anektirao nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine bude sedište njihove buduće nezavisne države.