Angela Merkel započela pregovore sa SPD o formiranju Vlade

Svet 07. jan. 201811:38 > 11:42
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke

Nemačka kancelarka Angela Merkel započela je pregovore sa Socijaldemokratskom partijom (SPD) o formiranju nove Vlade Nemačke kako bi okončala politički zastoj u toj zemlji.

Kancelarkina Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i SPD bili su koalicioni partneri prethodne četiri godine. 

Iako su socijaldemokrate najavile prelazak u opoziciju posle lošeg rezultata na izborima 24. septembra 2017, tu odluku su preispitali posle neuspelog pokušaja Angele Merkel da formira koaliciju sa dve manje partije.  

Napori da se formira Vlada Nemačke posle septembarskih izbora najduži su do sada u toj zemlji u periodu posle Drugog svetskog rata.  

Cilj lidera je da do petka ustanove da li imaju dovoljno zajedničkog stanovišta da pređu na formalne koalicione pregovore.  

Ti formalni fregovori, ako do njih dođe, trebalo bi da traju nedeljama.  

Ako te partije ne formiraju koaliciju, jedine preostale opcije su da CDU Angele Merkel predvodi manjinsku vladu ili održavanje novih izbora.  

„Mislim da ćemo uspeti“, rekla je Angela Merkel novinarima uoči sastanka.  

Dodala je da će „raditi veoma brzo i intenzivno“ i da će „uvek imati na umu šta narod u Nemačkoj očekuje“ od njih.  

„Oni naravno očekuju političare koji rešavaju njihove probleme“, kazala je kancelarka Nemačke.  

Lider socijaldemokrata Martin Šulc rekao je da će njegova partija imati „konstruktivan i otvoren“ pristup.   Parlamentarne izbore u Nemačkoj održane 24. septembra obeležili su prvi ulazak ekstremne desnice u Bundestag posle Drugog svetskog rata i loši rezultati demohrišćana kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrata Martina Šulca.